![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2006 Skąd: Żary Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad jednym problemem.
Czego tak naprawdę powinno się używać w kodzie programu? Kod cudzysłów " or apostrof ' Z tego co czytałem (mogę się mylić), to PHP interpretuje ciągi zawarte między " " jako zawartość w której występuje zmienna. Co w nadmiarze prowadzi co zbędnego obciążania serwera. W takim razie do czego służą apostrofy i czemu program dziła jeśli po znaku = wpiszemy bezpośrednio zmienną lub ciąg znaków, nie używając w/w znaków? Czemu najczęściej wykorzystywanym znakiem jest cudzysłów? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm...może tak to co jest pomiędzy "cudzysłowem" w php się wykona, a to co jest w apostrofach 'lala' się wyświetli na ekranie czyli np.
Teraz wyświetli Ci się na ekranie jakiś tekst
A teraz wyświetli CI sie na ekranie $test Pozdr0 Ten post edytował Elber 9.04.2008, 20:34:51 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod pomiędzy apostrofami jest trkatowany dosłownie:
Wyswietli: Kod To jest jakiś tekst $zmienna z jakimiś \n\tbzdetami Natomiast:Wyświetli: Kod To jest jakiś tekst ala ma kota z jakimiś bzdetami Jednak trzeba pamiętać, że tekst w apostrofach jest nieco szybciej "czytany" przez interpreter PHP (gdyż ten nie musi w nim szukać zmiennych czy znaków specialnych) - jest to jednak naprawdę sprawa dziesięcio/stu tysięcznych sekundy PS. Ja osobiście używam apostrfów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2006 Skąd: Żary Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwinę swoje pytanie o pewien kod:
Czy oba sposoby wyświetlania zawartości są poprawne? Czy mają jakieś większe znaczenie? Jednak trzeba pamiętać, że tekst w apostrofach jest nieco szybciej "czytany" przez interpreter PHP (gdyż ten nie musi w nim szukać zmiennych czy znaków specialnych) - jest to jednak naprawdę sprawa dziesięcio/stu tysięcznych sekundy PS. Ja osobiście używam apostrfów ![]() Dzięki, za wyjaśnienie, i potwierdzenie moich przekonań. Ten post edytował Krisu 9.04.2008, 20:50:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Należy unikać stosowania cudzysłowów w swoich programach. Wszystko da się zrealizować za pomocą apostrofów i łączenia ciągów, poza tym kod staje się bardziej czytelny, bo składnia jest prawidłowo kolorowana. Wzrost wydajności pewnie nie jest znaczny, ale jednak jest
![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co do czytelności... czasami jednak użycie cudzysłowi jest bardziej czytelne - głównie, gdy w tekscie chcemy użyć apostrofów (odwrótnie jest, gdy chcemy użyć cudzysłowi)
Już tu widać różnice... a co jeżeli w tekście mają być znaki specialne? Wtedy to już kompletny sajgon :-P Cytat bo składnia jest prawidłowo kolorowana PSPad radzi sobie i z tym (jeżeli masz zmienną w cudzysłowiach to jest ona kolorowana inaczej)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Crozin, z czasem zaczniesz osadzać takie ciągi w plikach językowych, a kod html w szablonach
![]() ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Żeby nie było - ja sobie umiem zadbać o czytelny i elastyczny kod
![]() Mimo wszystko zawsze może powstać sytuacja, gdzie ciag może być nieczytelny - jednak zawsze powinno się używać apostrofów - ot taki dobry nawyk |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 4.05.2008 Skąd: Mokotów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardziej przekonały mnie argumenty mówiące o tym, że lepiej używać cudzysłowu. Nie generuje on wielkiego obciążenia dla serwera, a dla początkującego jest prostszy w użyciu, tak?
![]() E: Ok, nie ma co kombinować. Lepiej od razu nauczyć się tak, jak być powinno. Ten post edytował Itep 4.05.2008, 13:01:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 16:41 |