![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostanio spotkałem się z dość interesującym problemem. Mianowicie mam hotel, ma on 10 pokoji. Mój problem polega na tym że nie wiem jak rozwiązać rezerwacje na dany pokój.
W tej chwili mam 2 pomysły na rozwiązanie rezerwacji. Pierwszy wydaje się dość dobry. Mianowicie tworzę sobie tabelę w DB o nazwie rezerwacje która powinna wygladać mniej wiecej tak: ID | ID_pokoju | ID_klienta | rezerwacja_od | rezerwacja_do Problem polega na tym ze niewiem w jakim formacie zapisywać daty rezerwacji. Czy wybrać format unixowy generowany za pomocą mktime() czy format z mysql. Chodzi oto żeby latwo i szybko się to potem przeszukiwało. Drugi pomysł wydaje się mi dość "cieżki" mianowicie tabela wygladala by tak: dzien_w_roku|pokoj_1 | pokoj_2 | pokoj_3 ............. pokoj_10 1 2 3 ... 365 Chodzi generanie oto zeby potem wybierać pierwszy wolny pokój i dokonywać w nim rezerwacji. Jak brzmiało by ewentualnie zapytanie SQL które by sprawdzało czy dany pokój jest wolny w danich od x do y. Gdyby rezerwacje były dokonywane tylko na 1 dzień to nie miałbym problemu. Bym wybrał pierwszy wolny pokoj z zapytania. Ale jak sprawdzać czy pokój bedzie wolny w przedziale dni? Powiedzcie jak byście to rozwiazali. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam zdecydowanie pierwsze rozwiązanie. i pola OD i DO typu DATE - ciebie interesuje tylko rok miesiąc i dzień, niepotrzebne są godziny minuty i sekundy zaszyte w unixowym znaczniku czasu.
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dzieki za odpowiedz. Wykombinowalem sobie zapytanie które pokzauje mi wszystkie zarezerwowane pokoje na podany zakres dat.
Jedank gdy wykonam to zapytanie a pokoj bedzie zajety od np. 13 do 17 to pokaze mi ze ten pokoj jest nadal wolny. Jak spawdzić czy pokój nie jest zajęty i ominać wyżej opisany bład ? Ten post edytował scorpimen 12.09.2008, 16:05:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 04:07 |