![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dane z mysqla przenieść do exela ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpmyadmin -> export i zaznaczasz csv lub csv dla MS exel i zapisz jako plik później tylko otwierasz w exelu plik
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi chodzi o skrypt w php żeby co miesiąc rzucał dane do exela użytkownik przeciez nie ma dostępu do phpmyadmina.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to pobierasz dane przetwarzasz w pętli zapisujesz do pliku:
każdy wiersz w nowej lini a każde pole oddzielone średnikiem i zapisujesz jako plik csv ot cały problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował patryczakowy 19.10.2010, 16:49:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy ktoś wie jak wykonać to w drugą strone Excel -> Mysql (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do przenoszenia wyniku z zapytania mysql do Excela, z możliwością zbudowania tak naprawdę arkuszy, polecam bibliotekę PEAR Spreadsheet_Excel_Writer Moje życie z nią stało się prostsze, bo przynajmniej nie wysłuchuje "a czemu to jest w csv i jest takie brzydkie" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
w drugą stronę gotowca nie znam, ale jak już to bardziej CSV niż xls. |
|
|
![]()
|
|
Do przenoszenia wyniku z zapytania mysql do Excela, z możliwością zbudowania tak naprawdę arkuszy, polecam bibliotekę PEAR Spreadsheet_Excel_Writer Moje życie z nią stało się prostsze, bo przynajmniej nie wysłuchuje "a czemu to jest w csv i jest takie brzydkie" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) w drugą stronę gotowca nie znam, ale jak już to bardziej CSV niż xls. jak radzi sobie ta biblioteka z nowymi formatami exela 2007 i 2010? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak radzi sobie ta biblioteka z nowymi formatami exela 2007 i 2010? Hmm, nie miałam z tym problemu ponieważ życie z excelem zatrzymało się wokół mnie na office 2003 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak więc prawdę mówiąc nie wiem. Zgaduję, że nawet jeśli wyeksportujesz jako .xls to w 2007 taki plik się odpali bez problemu. W końcu wsteczna kompatybilność powinna być. Tak przynajmniej mi się wydaje. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Niemniej jednak z czystej ciekawości w wolnej chwili sprawdzę. A nuż w najbliższym czasie przyda się wiedzieć. Edit: Nie widzę aby była możliwość zapisania do xlsx Ten post edytował kokers 19.10.2010, 18:08:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Gdyby było tak pięknie, to by ludzie nie zapisywali do CSV (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Są różnice pomiędzy wersjami pakietu office i to co jest w starszych wersjach niekoniecznie będzie dobrze odtworzone w nowszych. Zwłaszcza gdy masz więcej wyrażeń tam i coś więcej niż tylko wklepane rzeczy w komórki. Word nieraz tracił formatowanie, wyrażenia w komórkach głupiały. CSV to jedyne w miarę pewne rozwiązanie (tylko trzeba pamiętać o kodowaniu użytym, bo mogą być krzaki)
XLSX to pewna wariacja na temat xls z dodaną kompresją zip. Ale nie pamiętam dokładnego algorytmu. A co do zrzutu csv -> mysql to poczytaj dobrze na google z frazą: csv to mysql (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat to co jest w starszych wersjach niekoniecznie będzie dobrze odtworzone w nowszych - akurat na szczęście excel nie ma z tym problemu, jednak z nowymi formatami radzę uważać, najlepiej zapisywać wszystko w formacie office 2000.Cytat tylko trzeba pamiętać o kodowaniu użytym, bo mogą być krzaki - niestety funkcje obsługi stringów słabo sobie radzą z windows, trzeba nieraz trochę kombinować.Dodatek Pear'a mogę z czystym sumieniem polecić, wygenerowanie ładnego pliku .xls ze strony www robi wrażenie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 10:31 |