Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [html][js] Jak ustawic domyślną wartość pola tekstowego (input text)
puz219
post 16.04.2008, 08:28:37
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Problem jest znacznie bardziej skomplikowany, niż to, co napisałem tytule, a mianowicie, chodzi o to, że zrobiłem sobie wyszukiwarkę na wzór takiej ze strony apple.com, tzn. jest tam domyślnie tekst "Wpisz tytuł i wciśnij klawisz enter, aby wyszukać", który gdy kliknę w pole znika, działa w zasadzie dokładnie jak swój odpowiednik na stronie apple, tyle, że jeśli nic nie wpiszę to wysyła ten tekst i wtedy wyszukiwarka nie działa mi prawidłowo.

jak zrobić tak, żeby jeśli nic nie wpiszę w pole wyszukiwania nie wysyłało tego tekstu, czyli żeby wtedy wysyłało tak, jakby to pole nie miało żadnej wartości.

Oto kod wyszukiwarki:

1. <input type=\"text\" name=\"tytul\" value=\"Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter\"
  2. onFocus=\"if(this.value=='Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter')this.value=''\"
  3. onBlur=\"if(this.value=='')this.value='Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter\" />

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Ten post edytował puz219 16.04.2008, 08:31:08
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 16.04.2008, 08:35:25
Post #2

Grupa: Moderatorzy

1) mozesz dac na onsubmit sprawdzanie zawartosci pola i jesli rowne jest twojemu tekstowi to je wyzerowac
2) albo po stronie serwera sprawdzac ze jesli tekst jest rowny twojemy tekstowi to szukac tak jakby nic sie nie wpisalo.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
puz219
post 16.04.2008, 08:39:38
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

-----

właśnie dałem w skrypcie

1. <?php
  2. $title = str_replace("Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter", "", $_POST["tytul"]);
  3. ?>

ale nie działa, wydaje mi się, że jest to wina polskich znaków, są one zapisane w takie sposób &#kodznaku;, ale chyba php przesyła to w inny sposób i wtedy ten tekst co wpisałem w replace jest inny i dlatego nie zamienia.

jest na to może jakiś sposób? (kodowanie strony ISO_8859-2)
+Quote Post
nevt
post 16.04.2008, 08:47:29
Post #4

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

a nie łatwiej

1. <input id="default_txt" type="text" name="tytul" ;" ... />

a do < FORM > dodać
  1. <form onsubmit="return (document.getElementById('default_txt').value != 'Wpisz tytuł i wciśnij klawisz Enter');" ... >

questionmark.gif

--------------------

-
Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... -
+Quote Post
erix
post 16.04.2008, 08:52:29
Post #5

Grupa: Moderatorzy

hmm:

1. <form action="/asd" onsubmit="if(typeof(this.elements['keyword'].changed)=='undefined'){return false;}">
  2. <input type="text" value="asdasdasdasds dfsa df s" name="keyword" onchange="this.changed = true" />
  3. <input type="submit" />
  4. </form>

;]

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.04.2025 - 04:16