![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałem zrobiś niedużą stronke o strojach ludowych. Chciałem zeby składała sie z dużego logo w nagłówku następnie poziomego menu poniże zmieniająca się treść strony i stałej stopki. I stąd moje pytanie ! Jak zrobić szkielet tak aby: logo wraz z poziomym menu było niezmienne a zmieniała się tylko treść strony. Zrobiłem cos takiego na div'ach i stylach. Ale mam problem z miejscem na zmieniającą się treść! Nie chce aby ta komórka miała stałą wartość rozmiarową. Chciałbym aby rozmiar tej komorki zmieniał się w zależności od biętości stronki. Obecnie mam tak że w div'ie umieściłem ramke lokalną iframe i do niej wczytuje poszczegolne strony! Ale niestety nawet jak zrobie ze ramka automatycznie dostosowuje się do obiętości wczytywanej strony to niestety DIV sie już nie powieksza i obcina. Bardzo prosiłbym o rade jak wybrnąc z tego problemu ! może jakis inny sposob na zrobienie tego? Z góry wielkie dzieki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 9 Dołączył: 16.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to nie prosciej zrobic skrypt php ktory z geta bedzie rozpoznwal co ma za strone wyswietlic i includuje tresc strony
np adres index.php?strona=stroje stroje.php
a index niech wyglada tak index.php
Ten post edytował galileox86 5.02.2008, 12:57:01 -------------------- Odpowiedziałem? Pewnie streamuję http://livecoding.tv/galileoprime.
Chcesz abym odpowiedział właśnie na Twoje pytanie? Napisz do mnie wiadomość prywatną, prócz odpowiedzi możesz zobaczyć jak rozwiązuję Twój problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No w sumie racja
wkleiłem i działa ale pojawił się problem ze stylami ! Wszystko mi sie rozjechało ! a ingerowałem tylko w tą jedną komórke ... wybacz ale nie jestem jeszcze mistrzem w php... Ten post edytował adiscan 5.02.2008, 13:30:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 9 Dołączył: 16.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz to ze sie rozwalilo to nie ma zadnego zwiazku ze skryptem poniewaz ten skrypt to jest po prostu 1 DIV otwarty i domkniety to teraz ty musisz sprawdzic czy masz dobrze napisany HTML. Poniewaz chyba nikt nie jest w stanie na slepo ci nic powiedziec
-------------------- Odpowiedziałem? Pewnie streamuję http://livecoding.tv/galileoprime.
Chcesz abym odpowiedział właśnie na Twoje pytanie? Napisz do mnie wiadomość prywatną, prócz odpowiedzi możesz zobaczyć jak rozwiązuję Twój problem. |
|
|
![]()
|
|
:-) już wszystko jest oki :-)
jeszcze jedno pytanko ! a jak zrobić zeby domyslnie ładowała się ta strona? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zamiast echo 'strona głowna'; daj include strony ktora chcesz miec domyslna. to chyba w miare oczywiste.
Podobnie w przypadku gdy dane strony nie ma to zamiast: echo 'podana postrona nie istnieje'; daj include swojej domyslnej strony -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
eh zapowiadało sie już ze wszystko bedzie ładnie pieknie a tu kiszka !
Skopiowałem link do Mozilli i do opery a tam wszystko jest roziechane ![]() W IE jest ok. Czego tak jest? MOZILLA ani OPERA nie lubi stylow? http://www.mdm.jdm.pl/ina/b/index.php to link do tej stronki jak inaczej moge jednoznacznie we wszystkich przeglądarkach ustawić stronke? Ten post edytował adiscan 5.02.2008, 18:39:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dziwię się, że sie rozwala, masz w kodzie dwa razy, a może nawet więcej użyty znacznik <head> np. wczytujesz w ogole do diva coś takiego jak <body>. Tego się tak nie robi, poczytaj coś o xhtml 1.0.
Co do generowania treści w php, to prościej możesz zrobić np coś takiego:
Poźniej odnosisz się do tego np: index.php?strona=costam -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
Jakoś nie zauważylem zebym miał np w Divie <body>
A <head> tez mam tylko na początku ! Możesz troszke jasniej napisac? albo jakoś bardziej mnie naprowadzić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Sorry za ten kod!
Tak macie racje! Już poprawiłem to ale dalej wszystko jest rozwalone :-(
Ten post edytował adiscan 5.02.2008, 23:04:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<center> ?
Hmm, tego się używało jakieś 3-4 lata temu. Teraz, w xhtmlu nie ma czegoś takiego, tak samo jak <div align="center">, teraz musisz mieć wszystko zdefiniowane w stylach CSS. Moja rada-potnij stronę od nowa. -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to nie prosciej zrobic skrypt php ktory z geta bedzie rozpoznwal co ma za strone wyswietlic i includuje tresc strony np adres index.php?strona=stroje stroje.php
a index niech wyglada tak index.php
Witam, Czy moglibyscie podaj jakies linki do stron gdzie moge przeczytac o takim sposobie budowania stron? Z gory dziekuje Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy moglibyscie podaj jakies linki do stron gdzie moge przeczytac o takim sposobie budowania stron? http://www.google.pl... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze taki problem! chodzi o tło w divie. Mam 2 kolumny. W pierwszej jest obrazek z podpisem a w drugiej kilka osobnych div'ow a w nich miniaturki zdjęć. Chodzi mi o to ze w pierwszej kolumnie musze z reki wpisac wysokosc div'a zeby kolor znalazł się w całym divie. te 2 kolumny mają być jednakowe. Chciałbym tak zrobić zeby po powiekszeniu się tej drugiej kolumny powiekszyła sie automatycznie ta pierwsza i zeby w niej było tło takie jakie zadałem. ciezko mi to wytlumaaczyć
może podam urywek kodu i stylu css
A to jest styl: CODE #kol1x { background-color: #FFFFCC; float:left; width: 220px; text-align: center; font-family: Comic Sans MS; font-weight: 100; font-size: small; color: #800000; line-height: 100%; position:relative; bottom: -50px; left: 10px; } #kol2x { background-color: #FFFFCC; float:left; width: 560px; height: auto; text-align: center; font-family: Comic Sans MS; font-weight: 100; font-size: small; color: #800000; line-height: 50%; } .kom2 { background-color: #FFFFCC; margin-left: 60px; margin-top: 20px; margin-right:30px; } .miniaturka { background-color: #FFFFCC; float: left; height: 155px; padding: 10px; text-indent: 0px; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:03 |