![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam grafikę pod stronę w której górna część przechodzi z szarego w biały , środkowa część ma kolor biały, a dolne przechodzi z baiłego w szary. Moim problemem jest zachowanie dolnego i górnego układu a "wydłużenie środkowego" czyli białego. Np jak dodaje nową podstronę to jej tekst zaczyna się od szarego przechodzi na biały bgcolor (który wydłuża się w stosunku do ilość treści) i kończy się na szarym . Nie wiem czy dobrze to opisałem ale mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że ja rozumiem, choć łatwiej byłoby gdybym widział kod. Całość trzeba podzielić na dwa elementy blokowe (mogą być dwa divy) - ten górny "bierze" pierwszą cześć szarości plus biały jako kolor tła. Drugi element ma jako tło (tylko trzeba ustalić stałą wysokość) obrazek z bielą przechodzą w szarość, a raczej już samą szarością.
O to chodziło? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yy nie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Chodzi mi o takie coś : tutaj mam obrazek który bedzie robił jako tło: http://www.g-unit.livenet.pl/upload/foto/9566tlo.jpg No i jak widzicie zaczyna sie szare dalej białe i znwou szare. I jak zrobić aby to białe wydłużac ? w zalęzności od ilości tekstu pobranego z sqla |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz na tabelach spróbować to ustawić...
|
|
|
![]()
|
|
No ale jak ?
Bo jak dam jako background-image to przy większej ilości tekstu będzie mi sie szare pole powtarzać a mi chodzi o to aby było tylko na górze i na dole strony a na srodku tylko białe |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Będę się powtarzał, ale inaczej niż kombinując z elementami blokowymi tego nie zrobisz w czystym css i html.
Zrób dwa divy. Jeden będzie miał górną "szarość" i biel, na którym będzie tekst. Ustawisz "repeat-x", a tekst w <p></p> umieścisz tam gdzie chcesz za pomocą margin. Ile tekstu nie na piszesz i tak biały się wydłuży. Drugi div będzie pod spodem pierwszego i będzie miał część obrazka z dolną szarością. Też "repeat-x", ale musisz ustalić stałe "height", no i umiejętnie wybrać fragment obrazka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W uzupełnieniu kolegi dopiszę, że te divy mają być jeden w drugim, dla pierwszego background-position daj na top, w drugim na bottom. Gdy będzie mało treści i by uniknąć efektu nagłego skoku w odcieniach tła dla wewnętrznego diva daj min-height = wysokość całego tła.
|
|
|
-obserwator399- |
![]()
|
Goście ![]() |
3 divy
1. div id="top" - z tłem szary do białego 2. div id="text" - tylko tło białe 3.div id="bottom" - tło białe do szarego divy ustaiać jeden pod drugim w div id="text" wpisujesz co chcesz na stronie css: #text{ height: wysokość diva; } napisz to pomogę : obserwator399@gmail.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taaa, myślę, że po trzech i pół roku bardzo mu się przyda Twoja pomoc. Może pomógł byś jeszcze w tym temacie co? Autor już od 9 lat oczekuje zadowalającej odpowiedzi...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:35 |