![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z poniższym kawałkiem kodu.
pomimo ustawionego
przegladarki nie wybieraja domyślnie utfa - tylko wyświetlają krzaczki. Dopiero reczne przestawienie na kodowanie utf-8 skutkuje pojawieniem się polskich liter. Pisze to w phpEclipse 3.2 w windows -> preferences -> general -> content type -> php ustawilem UTF-8 w project -> properties -> UTF-8 na pliku right click -> preferences -> text editor -> Speling - UTF-8 Wie ktoś może co przeoczyłem? Czy ustawienia servera moga miec jakikolwiek wplyw na wyswietlane kodowanie? Z góry dziękuję za pomoc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy ustawienia servera moga miec jakikolwiek wplyw na wyswietlane kodowanie? Niestety... ale mogą. Przynajmniej u mnie, Apache na serwerze miał domyślnie UTF-8 i nawet jak mu podrzuciłem <meta> z charsetem innym, to on sobie wysyłał do przeglądarki UTF-8. Jedyną rzeczą, jaka pomagała, było wrzucenie
na samym początku plików .PHP. W czystym HTML... nie mam pojęcia, jak to zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomogło. dziękuję bardzo za pomoc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dalsze problemy z kodowaniem ;( tym razem przy wysylaniu maila
Uzywam funkcji do przekonwertowania danych z formularza (zakladam ze uzytkownik wprowadza dane w utf-8), nastepnie ustalam naglowek wiadomosci na
i wysylam funkcja mail. tutaj zaczynaja sie kwiatki: w poczcie onetowskiej jest oki ąśćżźęłóńsdfs na gmailu cześćiowo ±¶ćżĽęłóńsdfs w squrrel maulu jest do bani ![]() ![]() ![]() ![]() Wie ktoś może jak to rozwiązać? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od jakiegoś czasu też mam takie problemy. Robię wysyłanie maili tak jak zawsze (działało), a ostatnio krzaki. Nie miałem czasu za długo w to wnikać, więc poszedłem na łatwiznę i zacząłem tymczasowo korzystać z PHPMailer.
Oczywiście w Twoim przypadku może to być jakiś prosty błąd, ale skoro jest taka (świetna i darmowa notabene) biblioteka i nie masz parcia na pisanie własnej, to po prostu skorzystaj ![]() Ten post edytował drPayton 27.08.2007, 11:56:00 |
|
|
![]()
|
|
o super (od razu gotowiec
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:41 |