![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem dlaczego przy moim DIVie nie da się określić szerokości danej komórki. Oto fragment kodu:
styl.css Cytat div.menu1 { display: inline; height: 300px; } index.php Cytat echo '<CENTER> <BR> <DIV> <DIV CLASS="linia"> <DIV CLASS="logo">Test</DIV> <DIV CLASS="menu1">Test</DIV> <DIV CLASS="menu2">Test</DIV> </DIV> </DIV> </CENTER>'; Szerokość chociaż jest określona w stylu, to nadal dopasowuje się do szerokości tekstu, jest mniejsza niż szerokość określona w CSS. Tutaj zmiana szerokości działa: Cytat div.logo {
width: 700px; } Ten post edytował Tomek58 24.02.2008, 17:06:08 -------------------- Procesor: 2,4 GHz Dysk: 180 GB Ramy: 1538 MB Grafika: GeForce 256 MB |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 4 Dołączył: 9.12.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli stosujesz inline, pozbywasz sie mozliwosci zmiany wymiarow za pomoca width i height. Wiec wyswietla Ci tak jak wyswietlac powinno.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod display: block Zamiast inline - wtedy możesz dopasować width i height, przy inline to nie jest możliwe edyta: no tak, dokładnie. Ten post edytował Hazel 24.02.2008, 17:17:44 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisałeś
Cytat Nie wiem dlaczego przy moim DIVie nie da się określić szerokości danej komórki. Oto fragment kodu: div.menu1 { display: inline; height: 300px; } według mojego słownika j. angielskiego to szerokość jest WIDTH a nie HEIGHT... a tak na poważnie: width i height nie mają zastosowania dla display:inline ale jeżeli jednak chodzi ci o wysokość - to nie tak prosto, bo argument height jest ignorowany dla elementów wyświetlanych inline... można to częściowo obejść ustawiając argument line-height:300px; ale jest to ułomne rozwiązanie (zapomnij o wyświetleniu kilku linijek tekstu - każda będzie miała 300px...) możesz też w środek tego diva inline włozżć drugiego diva (normalnego) i jemu ustawić wymiary, powinno zachować się jak obrazek... Ten post edytował nevt 24.02.2008, 17:25:40 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, pomyliłem się, chodzi mi o WIDTH - szerokość. Chcę, aby te dwie komórki były obok siebie, a gdy dam BLOCK, to wtedy pojawia się jedna pod drugą.
-------------------- Procesor: 2,4 GHz Dysk: 180 GB Ramy: 1538 MB Grafika: GeForce 256 MB |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to dodaj do nich float: left; w CSS.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:42 |