![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zablokować możliwość używania login.php, register.php itd. przez www.nazwastrony.pl/login.php, tak żeby tylko działało www.nazwastrony.pl/accounts/login. Linki do profilów tworzą się po sleszu. Podczas rejestracji dozwolone jest używanie kropek więc jeśli ktoś zrobi użytkownika login.php to nie będzie przenosić na profil tylko na stronę logowania
jeśli ktoś jeszcze nie rozumie to linki do profilów lecą tak: www.nazwastrony.pl/profile.php?username=lisekpl jest zamieniane na www.nazwastrony.pl/lisekpl ale po wpisaniu www.nazwastrony.pl/login.php przenosi na stronę logowania zamiast na profil logowanie ma się odbywać tylko przez www.nazwastrony.pl/accounts/login!! Wszystkie pliki znajdują się w public_html. Proszę pomóżcie tutaj moje htaccess (nie dorobiłem kropki w profilach bo nie wiem jak to zrobić):
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(logout|login|index|register)\.php$ /accounts/$1 [R=301,QSA,L] RewriteRule ^hashtag/([\w]+)$ hashtag.php?hashtag=$1 [L] RewriteRule ^([\w\.]+)$ profile.php?username=$1 [L] RewriteRule ^accounts/logout$ logout.php [L] RewriteRule ^accounts/login$ login.php [L] RewriteRule ^accounts/index$ index.php [L] RewriteRule ^accounts/register$ register.php [L] EDIT: na przyszłość http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...wiazac-208.html Ten post edytował by_ikar 26.08.2014, 12:46:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie moge zrobić na stronie np jak wpisze adres strony to próbuje wejść na profil użytkownika index.php a jak wchodzę na www.nazwastrony.pl/accounts/login to przeglądarka wywala że jest pętla przekierowań
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to nie rozumiem co ty tam masz namieszane. Generalnie samo to że ustawiłeś
Kod RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f powinno wystarczyć w przypadku przejścia na adresy index.oho, login.php etc. Tego typu regułki które łapią wszystko muszą być na samym końcu przepisywania regułek. Spróbuj to przenieść na sam koniec: Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(logout|login|index|register)\.php$ /accounts/$1 [R=301,QSA,L] RewriteRule ^hashtag/([\w]+)$ hashtag.php?hashtag=$1 [L] RewriteRule ^accounts/logout$ logout.php [L] RewriteRule ^accounts/login$ login.php [L] RewriteRule ^accounts/index$ index.php [L] RewriteRule ^accounts/register$ register.php [L] RewriteRule ^([\w\.]+)$ profile.php?username=$1 [L] i sprawdź czy to coś zmieni. Pewnie łapie kropkę z tej nieszczęsnej regułki, jako kropkę z pliku. No ale przecież masz wcześniej regułkę od plików.. Dlatego tego typu zabaw nie powinno się robić w htaccess tylko na poziomie routingu.. |
|
|
![]()
|
|
nadal to samo
mogę prosić o linka do jakichś prostych routerów? może popróbuje z tym |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
mogę prosić o pomoc w konfiguracji tego aby działało w ten sposób jak to opisałem w temacie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.06.2025 - 03:36 |