![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem chyba z plikiem .htaccess
Chce rurchomic modul mod_rewrite do katalogu z moja strona dodalem plik .htaccess z zawartoscia RewriteEngine on RewriteRule ^page([a-zA-Z]*).html /index.php?page=$1 link ktory powinien byc przetworzony to http://localhost/strona/index.php?page=register ale niestety nic sie nie dzieje i niewiem w czym problem ale wydaje mi sie ze to wina pliku .htaccess Czy moze on nie być przetwarzany przez server? Czy moze zrobilem gdzie indziej blad? Prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobacz tak
RewriteEngine on RewriteRule ^page([a-zA-Z]*).html index.php?page=$1 teraz zamiast index.php?page=register powinno chodzić pageregister.html Ten post edytował Plikownik 18.06.2006, 08:32:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal nic.
Jak spraedzic czy serwer wogule przetwarza plik .htaccess? I czy trzeba konfigurować wczesniej mogul mod_rewrite? Ten post edytował grzegorz-gg 18.06.2006, 09:12:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zależy z jakiego poziomu masz dostęp do serwera - lepiej pogadaj z administratorem serwera, bo użytkownik mało co zdoła w tej sprawie , w przypadku zwykłego konta możesz spróbować po przez użycie prostej regułki pliku .htaccess
RewriteEngine on RewriteRule ^stronaglowna.html index.php jeśli po wejściu w stronaglowna.html nie będzie widoczna strona index.php, to twój serwer nie obsługuje mod_rewrite (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował Plikownik 18.06.2006, 11:20:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku konfiguracyjnym apache, dla katalogu root serwera powinna byc ustawiona dyrektywa:
Kod AllowOverride All
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym dodał znak $ na końcu wyrażenia regularnego:
RewriteEngine on RewriteRule ^page([a-zA-Z]*).html$ index.php?page=$1 |
|
|
![]()
|
|
OK zmienialem
AllowOverride All i dziala Wielkie dzieki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ale teraz mam kolejne pytanie jak zorbic zeby zamiast numeru artykupu np. cos takiego /strona/artykul/123.html pojaiwal sie jego tytul pobierany np. z bazy danych /strona/artykul/tytul-artykulu-123.html chodzi mi o cos takiego jak na tym forum za widac tytul postu w adresie przegladarki. Ten post edytował grzegorz-gg 18.06.2006, 12:25:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@grzegorz-gg pytania odnosnie serwera nie dajemy na forum php, tylko na forum serwera. Przenosze
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale teraz mam kolejne pytanie jak zorbic zeby zamiast numeru artykupu No ale przecież odnośnika /strona/artykul/123.html ani php ani Apache ani cokolwiek innego nie tworzy samo, prawda? Tworzysz go ty w jakiś sposób, np. pobierając informacje o artykułach z bazy, budując odpowiedni link (np. index.php?article=123 czy /strona/artykul/123.html). Co stoi na przeszkodzie, żeby zamiast artykul/123 zbudować linka artukul/pan-samochodzik-i-zagadki-fromborka? Stworzenie linka to nie jet problem, musisz tylko pamiętać o zamianie wszelkich znakow typu: polskie znaki, znaki specjalne (np. ") na jakieś inne luba na wywaleniu ich. Żeby np. z tytułu Artykuł o "Różnych rzeczach" :) zbudowało ci link strona/artykul-o-roznych-rzeczach. np. cos takiego /strona/artykul/123.html pojaiwal sie jego tytul pobierany np. z bazy danych /strona/artykul/tytul-artykulu-123.html chodzi mi o cos takiego jak na tym forum za widac tytul postu w adresie przegladarki. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
No dobra
teraz ma cos takiego index.php?page=artykul&pID=123 zmieniam to na /strona/artykul/123.html gdzie numer 123 jest numerem id artykulu z bazy danych chcialbym jeszcze dodac do tego tytul artykulu pobrany z bazy danyh zeby wygladalo to np. tak: /strona/artykul/Tytul_artykulu_jakis_tam-p123.html jak wtedy bedzie wygladal prawdziwy? np tak? index.php?page=artykul&&title=Tytul_artykulu_jakis_tam&pID=123 i jak powinien wygladac wpis w .htaccecc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ty nie rozumiesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/withstupidsmiley.gif)
masz link: /strona/artykul/Tytul_artykulu_jakis_tam-p123.html musisz go rozbic na: /(param1/(param2)/(...)-(param3).html to co bedzie w (...) jest niewazne.. dla ciebie jest wazne wyciagniecie parametrów: strona, artykul, id artykułu. mój przykład: Kod RewriteEngine ON RewriteRule ^(.*)/+.*-(.*)\.(html|htm)$ index.php?type=$1&id=$2 działa dla /strona/tytul_jakis-666.html Ten post edytował em1X 18.06.2006, 17:06:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:57 |