![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam problem z wygenerowaniem kodu html takiego drzewka http://gosu.pl/demo/mygosumenu/1.5/example1.html kod tego drzewka: a kolumny w tabeli mam takie: ID | nazwa | childs childs wskazuje ile jest podkategorii poki co zrobilem cos takiego
ale wiadomo - nie dziala, ma ktos pomysl jak to zorganizowac? Ten post edytował AxZx 25.02.2006, 18:42:49 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej w bazie trzymać id, kategorię oraz id_matki
Taki przykładzik, przerób sobie tak jak potrzebujesz:
Przykładowy wynik: Kod <b>Kategoria 1</b><br /> ...Podkategoria 3/1<br /> ......Podkategoria 5/3<br /> <b>Kategoria 2</b><br /> ...Podkategoria 4/2<br /> Potem możesz sprawdzać czy dla X czy jakiś rekord ma właśnie motherid ustawione na ten X i jezeli tak to wyswietlasz ikonke folderu, inaczej ikonke normalną ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za dobre checi ale niestety nie o to mi chodzilo.
chce uzyskac taki HTML jaki napisalem bo chce uzyc tego drzewka. wchodziles na strone ktorej link podalem? zobacz jak to drzewko ladnie wyglada i jaka fajna ma mozliwosc ![]() mozna zwijac cala galaz ![]() EDIT prawie dobrze
ktos ma ochote na burze mozgu? czy wogole da sie to zrobic w ten sposob co ja kombinuje? -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sposob jaki podal tiraeth jest latwiejszy do wykonania. nie trzymasz w polu childs id dzieci jakie posiada kategoria, tylko trzymasz w katerorii id matki. wtedy latwiej pobrac wszystkie dzieci danej kategorii itd.
|
|
|
![]()
|
|
to doradz mi prosze jak zrobic takie drzewko, zebym mogl zwijac cale galezie
trzymam w tabeli takie dane jak: z danych w tabeli moge wyciagnac takie dane jak: ilosc dzieci, id glownej kategorii id nadrzednej kategorii ale co mi to daje? jak zrobic drzewko ktore bede mogl zwijac i rozwijac? -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwijanie i rozwijanie drzewka to już tylko kwestia HTML'a a nie php... mój kod bardzo dobrze się do tego nadaje
![]() |
|
|
![]()
|
|
wiem za co odpowiada HTML a za co php. problemem jest to w jaki sposob wygenerowac taki kod HTML zeby mozna bylo zwijac wybrane galezie.
problem tkwi w tym ze jezeli zwijam glowna galaz to musza sie tez ukryc wszystkie galezie ktore naleza do tej glownej. pozatym mam troche inaczej zapisane dane w bazie, nie moge wykorzystac Twojego sposobu, mam poprostu wyrzucane dane w kolejnosci tak jak sa w hierarchii drzewa. pokaz mi prosze przyklad dzialania twojego kodu - tak zebym zobaczyl ze rzeczywiscie mozna zwijac i rozwijac poszczegolne galezie, najlepiej jeszcze zeby bylo to zgodne z XHTML 1.0 strict EDIT Wkoncu wymyslilem troche operacji na tablicach i wszystko elegancko smiga. jezeli ktos chcialby miec ladne drzewko to prosze sie zglosic na PW ![]() -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tego skryptu... jak powinien wyglądać skrypt usuwający dany dział? Należałoby usunąć dział, wszystki poddziały i pliki w nich się znajdując. Folder plików to galerie -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:54 |