![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja pobiera prognozę pogody z wunderground.com na 3 dni i zwraca dane jako tablica.
Aby móc używać funkcji potrzebny jest API key do zdobycia za free na: http://www.wunderground.com/weather/api/ wunderground.com daje też obrazki które można wykorzystać. Nazwy obrazków masz w kluczu icon tablicy dla odpowiedniego dnia. Można je zdobyć tutaj: http://www.wunderground.com/weather/api/d/...urces/icon-sets UWAGA! powinieneś cache'ować zwrotki tej funkcji a nie za każdym razem od nowa pobierać nowe dane. Po pierwsze ponieważ jest to nie wydajne, a po drugie API ma ograniczenie na 500 zapytań dziennie i 10 na minute. Wystarczy odpytywać się o nową pogodę co 15 minut, a nawet dłużej. Kod
Przykładowy wywołanie:
Przykładowa zwrotka funkcji: http://pastebin.com/pHBF0Zd0 Ten post edytował jaslanin 31.03.2013, 20:28:12 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie polecam za szczególnie tego serwisu. Miałem problem z temperaturą. Na stronie pokazywała się prawidłowa, a w API kilka stopni różnicy. Po kilku mailach z prośbą o pomoc, czy wyjaśnienie problemu i braku jakiegokolwiek odezwu ze strony administracji - zrezygnowałem z tej opcji
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Bo do wunderground się nie dobiera po API. Serwis ten dla miejscowości nieznanych pobiera współrzędne i interpoluje wyniki ze stacji bazowych. Często nawet nie, po prostu na pałę wrzucając dane odczytane z najbliższej stacji bazowej
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale dotyczyło to sporego miasta w UK więc podejrzewam, że nie pominęli by go
![]() Niemniej dzięki za info. Ten post edytował kilab 1.04.2013, 00:42:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nieważne czy stacja bazowa jest w Polsce czy nie. Stacje bazowe łatwo wyłapać po Id. Jeszcze na początku zeszłego roku na pewno stary layout był i w nim można było się dobrać do linków tego starego typu, omijającego oficjalne API.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z powyższym kodem, konkretnie nie chce mi to zadziałać. Mam klucz api ze strony wunderground.com jednak nie mam pojęcia gdzie wstawić go w kodzie.
Próbowałem swoich sił na innym kodzie - działa jest tylko jeden problem nie wiem jak dopisać tam funkcję aktualizacji co np. 15min. Jak stworzyć kod php lub html aby pobrał dane z pliku xml? |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze, to wszystko zależy od stacji bazowych. Te rzadko mają aktualizację co minutę czy kwadrans. Najczęściej co około pół godziny lub godzinę.
Po drugie, czyli co do API. Dawno już z wunderground nie miałem do czynienia, ale normalnie przekazujesz go zazwyczaj albo jako parametr normalny w POST lub GET, albo zdarza się sporadycznie w niektórych API, że jako nagłówek. Po trzecie, czyli co do aktualizacji... Albo wysyłasz na pałę żądanie, albo cache'ujesz wynik i tylko raz na jakiś czas go uaktualniasz. Kwestia jedynie narzędzi na Twoim serwerze dostępnych. Po czwarte, to kto ten skrypt pisze? My czy Ty? Bo to wygląda jak zawoalowane: "Nie umiem tego, napiszcie to za mnie" ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.05.2025 - 07:44 |