![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
mam cos takiego... Kod $lotniska = @mysql_query('SELECT id, nazwa_lotniska FROM lotniska'); if (!$lotniska) { exit( '<p>Nie można pobrać listy lotnisk z bazy danych.</p>'); i dalej ... Kod <form action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="post"> <p><b>Wypełnij formularz aby dodać nową trase lotów:</b><br /> <label>Wybierz wymagane lotnisko poczatkowe: <select name="id_lotniska" size="1"> <option selected value="">Wybierz lotnisko</option> <option value="">- - - - - - - - - - - -</option> <?php while ($lotnisko_s = mysql_fetch_array($lotniska)) { $id_lotniska = $lotnisko_s['id']; $nazwa_lotniska = htmlspecialchars($lotnisko_s['nazwa_lotniska']); echo "<option value='$id_lotniska'>$nazwa_lotniska</option>\n"; } ?> </select></label>) <p><label>Wybierz wymagane lotnisko końcowe: <select name="id_lotniska" size="1"> <option selected value="">Wybierz lotnisko</option> <option value="">- - - - - - - - - - - -</option> <?php while ($lotnisko_k = mysql_fetch_array($lotniska)) { $id_lotniska = $lotnisko_k['id']; $nazwa_lotniska = htmlspecialchars($lotnisko_k['nazwa_lotniska']); echo "<option value='$id_lotniska'>$nazwa_lotniska</option>\n"; } ?> </select></label> <input type="submit" value="AKCEPTUJ" /> </form> Chodzi tu o to zeby z bazy pobierane zostaly id i nazwy lotnisk i zebym mogl poprzez ten formularz dodawać do bazy nowe trasy lotów (z lotniska A do lotniska B..) Ale drugie pole formularza tj. "wybierz lotnisko koncowe" nie pobiera danych o lotniskach i tym samym nie mogę wybrac lotniska koncowego... i tu prosilbym o pomoc Co do dalszego wysłania danych (czyli ID, bo w tabeli "trasy lotów" bedązapisane tylko dwa id a nie nazwy) to juz powinienem sobei z tym poradzic. HElp ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to chyba nie jest rozwiazanie problemu o jakiego mam...
dane z bazy pobieram dobrze, w pierwszym formularzu w polu wyboru wyswietlaja sie lotniska ktore mam w bazie. Chcialbym po protu to powielic (lotnisko startu=OK, lotnisko celu...) , reszta sie nie martwmy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba to sie lodka na wodzie... przeczytales w ogole opis tej funkcji i zalaczone przyklady?
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
chyba nie rozumiem tego
nie wystarczy mi mysql_fetch_array aby zdublowac okno tego formularza? zapisanie jak o tablica i byloby git ( i pewnie ta funkcja to robi, ale jak zaimplementowac to w kodzie formularza, moglbys mi podac przyklad?) problem rozwiazalem prowizorycznie(?) robiac dwa zapytania Kod $lotniska_start = @mysql_query('SELECT id, nazwa_lotniska FROM lotniska'); $lotniska_cel = @mysql_query('SELECT id, nazwa_lotniska FROM lotniska'); i oczywiscie formularz taki jak wyżej ze zmienionymi wszystkimi zmiennymi, przyklad drugiego pola wyboru: Kod <p><label>Wybierz wymagane lotnisko koncowe:
<select name="id_lotniska_celu" size="1"> <option selected value="">Wybierz lotnisko</option> <option value="">- - - - - - - - - - - -</option> <?php while ($lotnisko_celu = mysql_fetch_array($lotniska_celu)) { $id_lotniska_celu = $lotnisko_celu['id']; $nazwa_lotniska_celu = htmlspecialchars($lotnisko_celu['nazwa_lotniska']); echo "<option value='$id_lotniska_celu'>$nazwa_lotniska_celu</option>\n"; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamykam
Proszę zapoznać się z Tematyką i zasadami panującymi na forum Przedszkole i wysłać mi lub innemu moderatorowi/opiekunowi poprawny tag do tematu. Do tego czasu wątek pozostanie zamknięty. PS. Po otworzeniu wątku proszę poprawić BBCode .. do php używamy [ php ] a nie [ code ] do wszystkiego jak leci -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:27 |