![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałem zrobic swoja pierwsza rejestracje danych w php tak zeby zapisało w mysql ale coś mi sie nie udaje. nigdy tego nie robiłem i przyznam ze nie mam z tym zadnego doświadczenia. Liczę na pomoc. z gory dzieki
Kod <form action ="rejestracja.php" method=post>
<table border =0> <tr> <td>ID:</td> <td align="center"><input type="text" name="id" size="30" maxlenght="20"></td> </tr> <tr> <td>Imię:</td> <td align="center"><input type="text" name="imie" size="30" maxlenght="20"></td> </tr> <tr> <td>Nazwisko:</td> <td align="center"><input type="text" name="nazwisko" size="30" maxlenght="20"></td> </tr> <tr> <td>Login:</td> <td align="center"><input type="text" name="login" size="30" maxlenght="20"></td> </tr> <tr> <td>Hasło:</td> <td align="center"><input type="text" name="haslo" size="30" maxlenght="20"></td> </tr> <tr> <td>Hasło:</td> <td align="center"><input type="text" name="haslo2" size="30" maxlenght="20"></td> </tr> <tr> <td> </td> <td align="center"> </td> </tr> <tr> <td colspan align="center"><input type="submit" value="Zarejestruj"></td> </tr> </table> </form> <?php $id=$_POST['id']; $imie=$_POST['imie']; $nazwisko=$_POST['nazwisko']; $login=$POST['login']; $haslo=$POST['haslo']; $haslo2=$POST['haslo2']; ?> <?php $polacz = @mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal') or die ("Nie moglem sie polaczyc z serwerem"); mysql_select_db('fi_kur') or die ("Nie moglem znalesc bazy danych"); mysql_query (INSERT INTO `uzytkownicy` ( `id` , `imie` , `nazwisko` , `login` , `haslo` , `haslo2` )) VALUES ( '$id', '$imie' , '$nazwisko' , '$login' , '$haslo' , '$haslo2' ); mysql_close($polacz); ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2006 Skąd: Brzozów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko co masz otoczone znacznikami <?php ?> włóż do jednego pliku. I nazwij plik rejestracja.php. Możesz również wykorzystać funkcje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko co masz otoczone znacznikami <?php ?> włóż do jednego pliku. I nazwij plik rejestracja.php. Możesz również wykorzystać funkcje. I w czym pomoże my to w rozwiązaniu jego problemu? Co znaczy że ci się nie udaje ? wywala jakieś błędy ? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepraszam, ze nie odp - awaria netu :-D
siedze na tym kolejny dzien i nic - pozmieniałem troche - niby cos drgnelo, tzn wysylajac formularz poporzez submit 'dodaj' zostaje mi pokazana czysta str z napisem rezultat i z $imie //to akurat dla kontroli dałem :-D ALE W DALSZYM CIAGU NIE WIEM DLACZEGO NIE ZAPISUJE DANYCH DO BAZY dodam jeszcze ze baza danych nazywa sie 'fi_kur' a tabela w niej zawarta 'uzytkownicy' P.S. dawałem przez include na poczatku i tez nie działało wiec zmieniłem na taką formę jak teraz widać - myslałem ze to moze to coś pomorze ale nic Kod <h1> Wprowadz dane </h1> <form action="rejestruj.php" method="POST"> <table border="0"> <tr><td>imię</td><td> <input type="text" name="imie" maxlenght="30" size="30"></td></tr> <tr><td>nazwisko</td><td> <input type="text" name="nazwisko" maxlenght="30" size="30"></td></tr> <tr><td>login</td><td> <input type="text" name="login" maxlenght="30" size="30"></td></tr> <tr><td>haslo</td><td> <input type="password" name="haslo" maxlenght="30" size="30"></td></tr> <tr><td>powtórz haslo</td><td> <input type="password" name="haslo2" maxlenght="30" size="30"></td></tr> <tr><td colspan="2"><input type="submit" value="dodaj" </table> </form> Kod <html>
<head> <title>rejestruj</title> </head> <body> <h1>rezultat</h1> <?php $imie=addslashes($_POST['imie']); $nazwisko=addslashes($_POST['nazwisko']); $login=addslashes($_POST['login']); $haslo=addslashes($_POST['haslo']); $haslo2=addslashes($_POST['haslo2']); if (!$imie || !$nazwisko || !$login || !$haslo || !$haslo2) { echo "Nie udalo sie"; } $polaczenie = @mysql_connect ('localhost', 'root', 'krasnal') or die ("nie udało sie połączyć"); mysql_select_db('fi_kur') or die ("Nie mozna zlokalizowac bazy danych"); if (!empty($imie) && !empty($nazwisko) && !empty($login) && !empty($haslo) && !empty($haslo2)) { $zapytanie = mysql_query("insert into uzytkownicy values ('".$imie."', '".$nazwisko."', '".$login."', '".$haslo."', '".$haslo2."')"); } else { echo"nie udało się dodać do bazy"; } echo"$imie"; ?> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
może dodaj do zapytania null
mysql_query("insert into uzytkownicy values(NULL,'".$imie."', '".$nazwisko."', '".$login."', '".$haslo."', '".$haslo2."')"); i poatrz na to co wpisałeś <tr><td colspan="2"><input type="submit" value="dodaj"
</table> </form> Ten post edytował Lion_87 7.01.2008, 18:11:31 |
|
|
![]()
|
|
dalej to samo..
znalazłem jeden z błędów o ile sie nie myle, tzn w kodzie formularza pominąłem znaki $ przy zmiennych. usunąłem tą usterkę :-D i tym razem wyskakuje mi bląd który zdefiniowałem w kodzie rejestuj.php: Rezultat Nie udalo sie.nie udało się dodać do bazy nie wiem czym to jest spowodowane.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma działać, na drugi raz stosuj or die(mysql_error()); lub echo mysql_error(); bo takie zapytanie:
niczego cię nie nauczy Ten post edytował potreb 8.01.2008, 12:41:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
teraz działa :-))) ..dzięki wielkie za pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:51 |