![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam pytanie - czy da się zmienić format daty w MySQL'u w tabelach np. DATE, czy DATETIME tak aby była wyświetlana w formacie np. 28.06.2004 12.13.25 ![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak.
Poszukaj na forum, sam w tym temacie pisalem ![]() -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szukaj pod hasłem DATE_FORMAT - ew. zajrzyj do manuala MySQL: http://dev.mysql.com/doc/
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra, już mniej więcj wiem o co chodzi. Ale czy ja mam to zapytanie (SELECT...itd.) dodać do kryptu php? bo jak to w bazie robię, to to się jakby nie zapisuje, tzn. na stronie się nie wyświetla w takim formacie jak chce (i w bazie z resztą też
![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widocznie coś robisz nie tak...
teraz datę masz w zmiennej (albo elemencie tablicy, zależy jak to robisz) $data:
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
|
|
![]()
|
|
no, wreszcie sobie poradziłem
![]() Ale mam problem bo nie mogę wyświetlić godziny... Mam taki kod:
Może trzeba zmienić typ pola ![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pole DATE przechowuje tylko i wylacznie date, wiec musisz uzyc DATETIME, zeby miec tez godzine (oczywiscie przy dodawaniu danych musisz tez ta godzine podawac).
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
ale jak mam ją podawać, przecież data wstawia się sama, to czemu godzinę trzeba podawać
![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
Powtórzę po @FiDO: zamiast pola DATE musisz użyć DATETIME - tam będziesz miał automatycznie godzinę. DATE nie przechowuje godziny (jak sama nazwa wskazuje
![]() -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
|
|
![]()
|
|
Dobra, dzięki.
A teraz coś trudniejszego - czy da się wyświetlać nazwy miesięcy po polsku zamiast cyferek ? ![]() Ten post edytował camelx 2.07.2004, 11:06:58 -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się to zrobic ale nie jestem pewien jak. Mozna napisac sobie mały skrypcik a potem dodać tam gdzie chcesz go wyswietlić albo zaincludować.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no właśnie, trzeba napisać skrypcik...
Ja mam coś takiego:
Myślę, że on by się przydał, ale nie wiem jak go wykorzystać do tego celu. Może da się to zrobić w bazie (a potem tylko skrypt php zmieni miesiące na język polski) ![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:45 |