![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy do jednego 'form' (metody POST) można dać wiele inputów np. poprzez wykorzystanie JS. Mianowicie chodzi mi o to, żeby po zaznaczeniu checkboxów, wszystkie były brane pod uwagę (a nie tylko jeden). Jeszcze inaczej, czy jest możliwość skrócenia tego kodu tak aby użytkownik mógł wpisać wartość do <input type=text>, po czym zaznaczyć wybrane checkboxy, a następnie potwierdzić wybór jednym przyciskiem submit? CODE <form method="post" action="index.php?action=bid"> <input type="text" name="value" value="" /> <input type="checkbox" name="id" value="1" /> <input type="submit" value="Submit" /> </form> <form method="post" action="index.php?action=bid"> <input type="text" name="value" value="" /> <input type="checkbox" name="id" value="2" /> <input type="submit" value="Submit" /> </form> Pogrzebałem troche w googlach i wyszedł mi taki kod: CODE <form action="index.php?action=bid" method="POST" name="someForm"> <input type="text" name="value" value="" /> <input type="checkbox" name="id" value="1" /> <input type="checkbox" name="id" value="2" /> <input type="checkbox" name="id" value="3" /> <a href="#" onclick="document.someForm.submit();">Submit</a> Jednak, niestety w tym przydaku, brany jest pod uwagę jedynie ostatni checkbox. Mógłbym liczyć na pomoc, z Waszej strony? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 13 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli już koniecznie chcesz mieć jedną nazwę do wszystkich pól to:
Sprawdzałem na Firefoksie, na innych przeglądarkach może nie działać, więc przetestuj (!). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostosuj do swoich wymogów
Ten post edytował darko 30.12.2009, 17:21:09 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
icetique, wrzucilem na serwer plik, odpalilem na ff i chrome, ale niestety to samo, nie bierze pod uwagę wszystkich zaznaczonych checkboxów, tylko jedynie ostatni checkbox.
darko, wartości checkboxów są różne (np. 1111, 2033, 1894 - chciałbym manipulować nimi manualnie - np. z poziomu notatnika), tu przykładowo dałem 1,2,3 abyście zrozumieli co staram się wam przekazać w mojej prośbie. Poza tym jak klikam zapisz, to przenosi mnie na stronę, tak, jakby nie czytało wartości zaznaczonych checkboxów. Chodzi o to żeby skrypt wczytywał wartości wszystkich checkboxów w podobie do tego Kod <form action="index.php?action=bid" method="POST" name="someForm"> <input type="text" name="value" value="" /> <input type="checkbox" name="id" value="1" /> <input type="checkbox" name="id" value="2" /> <input type="checkbox" name="id" value="3" /> <a href="#" onclick="document.someForm.submit();">Submit</a> tyle ze wlasnie, po wpisaniu wartosci (która ma odpowiadać właśnie tym checkboxom) w pole (input type=text), skrypt przeczyta wszystkie 3 checkboxy za jednym razem. to tak jakby np. w metodzie GET, za pomocą linku wywołać za jednym razem kupno produktów o id: 123, 723, 456, gdzie wszystkie po cenie 100 Kod http://www.strona.pl/index.php?action=sklep&kupid=123&kupid=723&kupid=456&cena=100 Czy jest możliwość podobnej interakcji w metodzie POST, aby zamiast 2 "form" zrobić jeden, który będzie wykonywał te same czynności co wcześniejsze 2 Kod <form method="post" action="index.php?action=bid">
<input type="text" name="value" value="" /> <input type="checkbox" name="id" value="1345" /> <input type="submit" value="Submit" /> </form> <form method="post" action="index.php?action=bid"> <input type="text" name="value" value="" /> <input type="checkbox" name="id" value="938" /> <input type="submit" value="Submit" /> </form> Ten post edytował czaszkowy 30.12.2009, 17:05:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli jakieś elementy formularza mają taki sam atrybut name, to, ostatni nadpisuje przedostatni itd. Dlatego użyłem name="id-"+i, może spróbuj tak, że podajesz ilość checkboxów, (przecinek) wartość pierwszego, (przecinek) wartość następnego itd:
Może to Cię jakoś naprowadzi. localhost Firefox 3.5.6 : Array ( [id-1] => 723 [id-2] => 456 [submit] => zapisz ) -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.05.2025 - 07:18 |