![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-totalny_poczatkujacy- |
![]()
|
Goście ![]() |
HEj, czy ktos moze wytlumaczyc mi na chlopski rozumi czym sie rozni petla "for" od "while" ? . Nie chodzi mi tu o forme zapisu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie niczym (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
||
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pętla for:
jest wykonywana z góry określoną ilość razy (tutaj 3 razy), czyli jeżeli np. chcesz wypisać 3 news`y z pliku możesz użyć pętli for w takiej postaci... Pętla while:
jest wykonywana aż do skutku czyli w tym wypadku skrypt będzie wyśwetlał formularz logowania tak długo dopóki pole 'haslo' nie będzie miało wartości 'tajne' - postawiony warunek może być spełniony za próbą logowania a może być spełniony po 1000 prób... mam nadzieje że wystarczająco jasno napisałem... a jeżeli nie to: for i |
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(cim @ 2004-09-25 21:22:19) Pętla for jest wykonywana z góry określoną ilość razy niekoniecznie. pokazałeś najlpopularniejsze zastosowanie, ale równie dobrze można ją przerobić tak, aby działała ąz jakiśtam dowolny warunek będzie true... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(cim @ 2004-09-25 20:22:19) Pętla while:
jest wykonywana aż do skutku czyli w tym wypadku skrypt będzie wyśwetlał formularz logowania tak długo dopóki pole 'haslo' nie będzie miało wartości 'tajne' - postawiony warunek może być spełniony za próbą logowania a może być spełniony po 1000 prób...
zrobi dokładnie to samo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) while zawiera w sobie tylko sprawdzenie warunku w for mamy dodatkowo inicjowanie jakiejś zmiennej oraz instrukcję wykonywany przy każdym ukończeniu pętli |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bela_666 proszę nie mieszaj nowicjuszom w głowach .... te pętle RÓŻNIĄ SI:
While loop - The idea of a loop is to do something over and over again until the task has been completed. The for loop is simply a while loop with a bit more code added to it. The common tasks that are covered by a for loop are:
Nawet ta definicja nie jest do konca poprawna bo:
Powyższy kod wykona się a zmienne występujące w polach for nie mają ze sobą nic wspólnego Mozna powiedzieć że Kod for (<a>,<b>,<c>) { <d> } rownowazne jest: Kod <a> ale nie że jest takie same.
while (<b>) { <d> <c> } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:25 |