![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem przy funkcji fopen. Jestem początkujący i przerabiam książkę php i MySQL Vademecum. Jest tam mowa o symbolu .. co on dokładnie oznacza i gdzie mam umiejscowić folder na serwerze do którego ścieżka jest następująca "$_SERVER['DOCUMENT_ROOT']/../nazwa_katalogu". Z góry dzięki za pomoc pzdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2005 Skąd: Strzyżów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
symbol ".." w ścieżce oznacza przejście o jeden katalog wyżej
no i chyba nie możesz przejść wyżej od $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] - ale głowy uciąć sobie nie dam ;] -------------------- "No bo z fasolą to człowiek przynajmniej wie, na czym stoi..."
Pomniejsze bóstwa, Terry Pratchett php :* |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dowiedziałem się że ten plik jako "tajny" powinien znajdować się poza drzewem katalogów. Jak to zrobić??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2005 Skąd: Strzyżów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale powiedz, co chcesz osiągnąć?
katalog poza głównym katalogiem php? ale na serwerze nie możesz poruszać się tak sobie poza wyznaczonym "terenem" możesz osiągać katalogi począwszy np. od /htdocs/ w dół -------------------- "No bo z fasolą to człowiek przynajmniej wie, na czym stoi..."
Pomniejsze bóstwa, Terry Pratchett php :* |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o plik poza drzewem katalogów serwera. Przykład że tak można zrobić masz tu:
http://www.compzone.org/art-Autoryzacja+uz...a+w+php-48.html PATRZ punkt ->config.inc.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zaczy że trzymasz plik nad katalogiem /public_html/ gdzie odwołuje się strona główna serwisu, wyżej niż on, nie ma dostępu z poziomu przeglądarki, np nie odczytasz mojego loga:
http://www.vgroup.pl/../access_log.log bo jet nad /public_html/ pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:09 |