Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> edycja pliku PDF
wipo
post 19.08.2008, 11:43:10
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy ktoś może zaproponować klasę albo bibliotekę, która odczyta plik PDF, ktory mam wygenerowany wcześniej i podmieni w nim określone parametry np {imie}, {nazwisko} itp

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Babcia@Stefa
post 19.08.2008, 12:48:04
Post #2

-----

Nie wiem czy się da edytować, ale w PHP jest wbudowana obsługa PDF" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, jeśli nie da się, spróbuj FPDF a jeśli nie to html2fpdf.

Tym ostatnim, to znaczy html2fpdf potrafi przekształcać HTML do PDF, a więc zrób szablon w HTML i za pomocą PHP uzupełniaj go, później html2fpdf'em przekształć go w PDF.

Pozdrawiam.

--------------------
Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian
+Quote Post
chlebik
post 19.08.2008, 22:45:13
Post #3

-----

Koledze nie chodzi o generowanie PDFa, ale edycje istniejacego. I powiem szczerze, ze nie wiem jak to zrobic. Jest opcja by we wspomnianym fPDF wrzucic uprzednio wygenerowanego PDFa jako tlo i potem chyba cofnac sie do tego pliku i w konkretnym miescu wyrzucic tekst (po prostu zamalowac go bialym prostokatem), a potem na to nalozyc inny tekst. To jedyne co mi do lba przychodzi.

--------------------
"Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog
KulturalnyChlebik
+Quote Post
wipo
post 20.08.2008, 06:08:31
Post #4

-----

Byłem przekonany że ktoryś z was robił takie sztuczki, ale zamalowywanie tekstu to troche dziwne rozwiązanie (tak jakby majując płot pomalować jeszcze samochód bo farby zostało)

Na necie znalazłem jakieś odsyłacze do fpdf i do pdflib ale przykladow nie bylo wiec nie wiem jak do tego sie zabrac

--------------------
+Quote Post
dadexix
post 20.08.2008, 06:21:33
Post #5

-----

moim zdaniem to powinno zależeć od PDF'a, można zauważyć że w np. acrobat reader, niektóre pliki można otworzyć i edytować(nie są chronione) a innych już się nie da...

Albo w innych programach te chronione przy kopiowaniu tekstu np.foxit'em znaki narodowe i specjalne się niszczą a przy robieniu tego samego w pliku nie chronionym "all's good"

Ten post edytował dadexix 20.08.2008, 06:22:53

--------------------
"Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...]
Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku
Ja: normalnie to znaczy jak?
Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:)
+Quote Post
wipo
post 20.08.2008, 06:40:17
Post #6

-----

Moj plik na 100% nie jest chroniony bo sobie go zapisalem dzieki openofficowi.

Chodzi mi o przyklad wykorzystania klasy lub biblioteki w php do edycji tego pliku

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 1.05.2025 - 05:15