![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oto bardzo niewielki fragmanet xml'a, którego musze pobrac i zapisać do bazy.
i teraz by zapisać dane z kategorii sport listuje to wszystko poprzez
jest jakieś szybsze (wydajniejsze) dotarcie do samej kategorii np:Cricket czekam na sugestie -------------------- www.wettradar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
xpath jeżeli się nie mylę.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moze Xpath w simpleXML:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Także polecam Xpath. Sam używam i jest to nieraz o wiele wygodniejsze w użyciu. Jedynie zapytania w bazie są moim zdaniem wygodniejsze
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat jest jakieś szybsze (wydajniejsze) dotarcie do samej kategorii np:Cricket No skoro jest to tylko fragment, to skorzystaj z XMLReader. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moze Xpath w simpleXML: Obawiam się że chyba nie. Ja wybrałem domxml ze wezględu na podobieństwo nazwa do JS ( może głupie no ale ) -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresowałem się xpath
i wszystko pięknie wyrzuca mi elementy "Soccer", tyko teraz nie wiem jak pobrać te inne elementy Tournament, HomeTeam,AwayTeam z tego samego węzła. Chce po prostu by wyświetliło mi HomeTeam z węzła gdzie <Sport> ="Soccer" -------------------- www.wettradar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Aby odwołać się do atrybutów węzła musisz użyć "małpy"
![]() Kod nazwa_węzła/@nazwa_atrybutu użycie Kod nazwa_węzła/@* zwróci Ci wszystkie atrybuty tego węzła ![]() EDIT: Tyle, że jest jeszcze inna składnia i właśnie ją znalazłem ![]() Kod nazwa_węzła/attribute::* gdzie za * możesz wstawić nazwę atrybutu jeśli nie chcesz wszystkich.Sorki... Nie spojrzałem na układ XML i zasugerowałem, że masz to już wewnątrz węzła jako atrybut, a nie kolejne elementy zagnieżdżone. Wtedy przepychasz się dalej w strukturze ![]() ![]() A więc wejść do OddsData i tam do HomeTeam.
Dlatego XPath jest fajne bo działa jak przechodzenie po gałązkach. Robisz coś i szukasz pasujących do wzorca Ten post edytował thek 28.08.2009, 11:30:15 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
ale przy mojej strukturze xml'a
ma to zastosowanie? bo jako tako nie mam atrybutów (chyba) potrzebuje wyciągnąć węzły w których <sport> jest równy "Soccer" i mieć możliwość łatwego dostępu do tych danych -------------------- www.wettradar.com
|
|
|
![]()
|
|
Edytowałem kod więc zerknij teraz
![]() To Ci wyciągnie HomeTeam z Twojego XML ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
kod mam teraz tej postaci:
nie ma bledu ale nic tez nie pokazuje ![]() -------------------- www.wettradar.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:51 |