![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam używam dompdf do generowania PDF. w klasie tej jest pewien błąd chodzi o styl
line-trough czyli tekst przekreślony, za każdym razem przekreśla niżej albo wyżej aby to poprawić należy otworzyć plik text_renderer.cls.php, a następnie odnaleźć ten fragment kodu
i zmienić linię przedostatnią na
z polskimi fontami próbowałem sobie radzić w ten sposób iż skonwertowałem tekst na windows-1250 i uzyskałem jakieś tam polskie litery i jest git, ale pojawił się inny problem, polskie litery przesuwają się na siebie tzn jak mam śćę to one nakładają sie na siebie i jest problem z ich poprawką. Czy ktoś już rozwiązywał problem polskich liter w dompdf ![]() PROSZĘ O POMOC!!! Zasada uzyskania polskich liter w dompdf (niezbyt dobry ale działa): 1. Należy ściągnąć ten plik http://pdf.brabosoft.com/class.pdf.php.zip i zastąpić nim plik w pdf/lib 2. podczas tworzenia dokumentu przy pomocy DOMPDF Należy wykonać to tak:
3. wygląd pliku konv.php
Pozdrawiam i jeśli zrobił to ktoś w inny lepszy sposób to proszę pisać. P.S. oczywiście cały bład tkwi WinAnsiEncoding. Natomiast błąd nakładani się liter jest wynikiem definicji znaków w WinAnsiEncoding, np. nakładały mi się znaki ŚĆ ponieważ w WinAnsiEncoding Ś to znak | jego szerokośc nie jest równa szerokości Ś więc kiedy wyświetliłem znaki ŚĆ to one się nałożyły na siebie ponieważ w klasie DomPDF były one definiowen jako |Ć POZDRO i szukam lepszych rozwiązań od powyższego. Ten post edytował yaotzin 6.05.2007, 00:22:52 -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy może masz już rozwiązanie jak w tej klasie lepiej pozyskać polskie znaki?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponoć wystarczy czcionki sobie dokonwertować, z polskimi znakami. Mi się nie udało może coś źle robiłem. Ale jeśli ci się uda podaj rozwiązanie na forum.
Pozdrawiam.... P.S. Chodzi mi o rozwiązanie tej konwersji czcionek. używałem do tego bodajże ttf2pt1-3.4.4.tgz Ale coś cholerstwo albo źle zrobiło albo nie wiem :/ Ten post edytował yaotzin 25.06.2007, 16:42:09 -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie się udało odpalić polskie znaki w DOMPDF, po ciężkich bojach (i dzięki Waszym komentarzom również
![]() Oto jak rozwiązałem sprawę: Jak uzyskać polskie znaki w DOMPDF: 1. Należy przekonwertować tekst z bieżącego kodowania na CP1250: $pdf = iconv('UTF-8', 'CP1250', $pdf); 2. Należy zaktualizować bibliotekę CPDF, tj ściągnąć http://pdf.brabosoft.com/class.pdf.php.zip i zastąpić nim plik w podkatalogu lib 3. Należy zmienić domyślne ustawienia w pliku dompdf_config.inc.php z define("DOMPDF_PDF_BACKEND", "auto"); na define("DOMPDF_PDF_BACKEND", "CPDF"); 4. Zainstalować ttf2pt1 (http://ttf2pt1.sourceforge.net/). Instalacja z uprawnieniami root-a, make install Należy też ustawić w dompdf_config.inc.php ścieżkę do tt2pt1, np. : define("TTF2AFM", "/usr/local/bin/ttf2pt1"); 5. Aby naprawić szerokości czcionek, należy wykorzystać wbudowany w DOMPDF skrypt. UWAGA - uprzednio zmienić prawa do zapisu (chmod 0666) do katalogu z czcionkami .../lib/fonts load_font.php Przykład wykorzystania: ./load_font.php Tahoma ./tahoma.ttf ./tahomabd.ttf Nie piszcie, że odgrzebuję wątek, bo wiem o tym ;], ale może komuś się przyda takie podsumowanie. Ten post edytował krokiet 31.08.2007, 17:04:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Wiem, że to stary wątek, ale mam problem właśnie z tą szerokością polskich znaków. Czy ktoś, kto to rozkminił mógłby mi pomóc. Mam polskie litery, ale próby z load_font.php nie przynoszą rezultatu. Pewnie coś gdzieś robię - nie tworzą mi się odpowiednie pliki afm.. Wyskakuje mi komunikat: 'Generating .afm for trebuc.ttf.. Składnia polecenia jest niepoprawna...' Może ktoś by mi mógł udostępnić takie pliki przekonwertowanej czcionki (najlepiej Trebuchet ![]() Rozumiem, że load_font.php odpalam z linii poleceń z podanymi atrybutami, tak? Bardzo proszę o pomoc. Ten post edytował Luka 10.01.2008, 11:40:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 08:03 |