![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 1 Dołączył: 19.08.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wiem, że temat był już kilkakrotnie poruszany na tym forum jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Żaden wątek nie dotyczył serwera apache z paczki xampp i stąd mój problem. Chciałbym się dowiedzieć jak ustawić domenę tak by była widoczna i działająca w mojej sieci lokalnej. Chodzi mi o to by strony z katalogu apache'a były widoczne nie poprzez lokalny adres ip mojego komputera. Wszędzie widziałem opisy ale z uwzględnieniem innych plików niż są w apache'u z xampp'a... Może mi ktoś podpowiedzieć nieco?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Podbijam temat, żeby nie zakładać nowego.
Jak utworzyć lokalnie domeny na serwerze xampp, tak abym nie musiał sie posługiwać linkami typu: http://localhost/nazwastrony/, co skutecznie utrudnia przeniesienie skryptów na serwer docelowy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
W folderze c:\windows\system32\drivers\etc masz plik hosts (Linuks: /usr/etc). Tam dodajesz stosowny wpis. Dodatkowo w konfiguracji Apache (httpd.conf) dodajesz tzw VirtualHost. Składnię bez problemu znajdziesz w sieci. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pięknie dziękuję, wszystko działa.
Dodam jeszcze składnię VirtualHosts: Kod <VirtualHost *>
ServerName lokalna-domena.pl DocumentRoot sciezka-do-katalogu </VirtualHost> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Ja dorzucę linka do bardzo dobrego artykułu, który opisuje wszystko krok po kroku - Wirtualne hosty
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 04:09 |