![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam;
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego ten kod nie chce mi działać, a nawet nie zwraca mi zadnych errorów ![]()
Dodam, że poleceń systemowych nie mam zablokowanych w konfiguracji php. Za pomoc z góry dziękuje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2003 Skąd: Częstochowa/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj zrobic w ten sposob aby polecenie linuksowe bylo wywolywane bez sciezki poczatkowej, czyli
nie potrafie wytlumaczyc czemu tak jest ale mi kiedys pomoglo -------------------- www.iNdS.pl - Najwieksza Amatorska Sieć Komputerowa w Polsce
www.marcinpeciak.eu - under construction |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam;
Mi jednak to nie pomogło ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A probowales to polecenie w shellu uruchomic? zadzialalo?
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Witam;
eh sorki ...
Taki kod w shellu działa poprawnie, jednak w php dalej nie trybi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Apacz z normalnymi usatwieniami miałby dodawać usera? A jeśli już to co to za UID apache?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a masz prawa roota odpalając ten skrypt?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witam;
Właściciel pliku ustawiony jest jako 'root' |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile mi wiadomo polecenia systemowe shella dodaje sie za pomocą nie cudzysłowiu a takiego czegoś. `polecenie` `` Powinno zadziałać.
![]() Ten post edytował plewa 24.02.2005, 20:53:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie prawda. Tzn tak robisz gdy wynik przypisujesz do zmiennej bodajrze.
Np. $id = `id`; Ale on tam wywołuje przecież odpowiednią funkcje -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wyzej: apache MUSI chodzic na roocie (nie nobody, czy apache) zeby uzyc tego polecenia.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Witam;
Teraz zauważyłem, że w logach samego Apache pokazało się: "useradd: nie mogę zablokować pliku z hasłami" kąbinowałem teraz z prawami do /etc/passwd i /etc/shadow ale tez nic ... Jakieś sugestie? Próbowałem uruchamiać Apache z prawami root'a ale jakoś sam nie chce się uruchomić. Ten post edytował n1k3r 24.02.2005, 21:07:53 |
|
|
![]()
|
|
odpal to z lini komend:
user# php -q /twoj/skrypt.php bedac zalogowanym jako ROOT a powinno zadzialac ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie no człowieku, Ty chcesz system na ataki narazić
![]() Jak się nie znasz na administrowaniu systemem to się nie bierz za takie rzeczy ![]() Jeśli już koneicznie chcesz to: 1) robisz skrypt shelowy, ktory bedzie za pomoca su logował się na konto roota lub innego usera majacego uprawnienia roota a nastepnie dodawal usera. 2) z php odpalasz ten skrypt. ALE TO CO CHCESZ ZROBIC TO DZIURA W BEZPIECZENSTWIE I NIC WIECEJ ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można użyć sudo, lub plik wywoływany przez php ustawić na suid.
-------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawienie suid nic nie da !
NIE NA DARMO WBUDOWANO W APACHE I php ZABEZPIECZENIE PRZED DZIAŁAJANIEM JAKO ROOT ![]() jeśli naprawdę musisz coś zrobić to np. stwórz demona, który będzie rezydował w pamięci i wykonywał takie akcje. danie jakiemukolwiek skryptowi możliwosci wykonania poleceń roota to jedna wielka dziura ![]() sam byłem świadkiem gdy php działał niestabilnie gdy nagla pojawiło się od groma zapytań - i niech teraz ktoś wykorzysta tą chwilową niestabilność i dorzuci coś 'od serca' a czeka Cię długa zabawa w reinstalacje systemu ! jeszcze raz powtarzam - jeśli się nie znasz odpowiednio dobrze na Linuxie to nie zabieraj się za takie coś ! a jeśli się znasz, tj. tak uważasz, to lepiej wróć do książki bo gdybyś rzeczywiście się znał to byś wiedział co zrobić ! nie odbierz tego jko ataku - ja po prostu nie chcę byś później miał problemy, sam robiłem tak jak Ty chcesz ale po utracie wszystkich danych zrozumiałem gdzie tkwił błąd. pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:18 |