![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hej
robie www obsluginawa przez mysql'a, zatrzymalem sie na rejestracji uzytkownika na czyms takim: chce zrobic pole do wpisu daty urodzin i pozniej przekazac to do zmiennej typu DATE do bazy sql'a jak najfajniej byscie to zrobili? jesli moge to poprosze o przykladowy kod, bo nie wiem jak to zrobic dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak najfajniej byscie to zrobili? wydaje mi sie ze jedyne co musisz fajnego zrobic to sprawdzanie za pomoca java scriptu poprawnisci formatu wprowadzonej daty przed wyslaniem formularza |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić po prostu 3 selecty (dla dnia, miesiąca i roku). W ten sposób unikniesz wpisywania błędnej daty a jak złączysz te dane będziesz miał gotową daną do wpisania do bazy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2005 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Cytat wydaje mi sie ze jedyne co musisz fajnego zrobic to sprawdzanie za pomoca java scriptu Po co to robić w javaScript jak można od razu sprawdzić poprawność daty w php. Np. dwa pola select (dzień (31 dni) oraz miesiąc (12 miesięcy)) oraz rok ale już nie jako pole select tylko zwykłe pole textowe i sprawdzić to pole funkcją is_numeric.
a potem tylko:
i po kłopocie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:23 |