![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem, za pare tygodni zaczynam wraz z kilkoma znajomymi koderami pisac pewien serwis wg mojego pomyslu. Glowny koder zasugerowal mi, zeby na serwer wrzucic jakis system kontroli wersji, bo jesli przy projekcie ma pracowac trzech - czterech koderow, to jest to niezbedne minimum. Chce wykupic konto hostingowe na serwerze progreso, bo maja bardzo atrakcyjna dla mnie oferte. Jednak z racji aspektow bezpieczenstwa, administratorzy progreso nie zainstaluja oprogramowania, ktore ingeruje w konfiguracje systemu, badz ktore jest wersja beta. Niestety cvs w wersji dla linuxa jest cytuje ( http://www.freebsd.org/projects/cvsweb.html ) Cytat Debian GNU/Linux (testing and unstable) a z kolei subvision wymaga ingerencji w serwer www. Administrator jednak zapewnil mnie, ze jesli znajde jakis system kontroli wersji, ktory nie bedzie wymagal praw roota do instalacji lub bedzie w wersji stabilnej, nie-beta i nie bedzie go trzeba laczyc w zaden sposob z serwerem www to nie bedzie problemu zeby go uzyc. Wiec zwracam sie do was z prosba o pomoc w znalezieniu jakiegos dobrego systemu kontroli wersji, ktory przejdzie przez te wymagania. Znalazlem http://ximbiot.com/cvs/ , niestety info o jego wymaganiach na stronie glownej jest niedostepne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli są problemy z adminem i instalacją cvs to może to olać. wystarczy użyć darmowego repozytorium tyle tylko że SVN (ponoć lepsze) https://opensvn.csie.org/ . całkowicie za darmo z możliwym dostępem przez www.
-------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi o problemy z instalacja czy administratorem, tylko o pewne zasady, ktorych progreso nie nagina (bez wyjatkow). A svn tego typu zbytnio nie wchodzi w gre. Moze jestem "niedouczony, staroswiecki itp" ale nie ufam takim darmowym rozwiazaniom. Na razie znalazlem tylko to:
http://packages.debian.org/stable/devel/cvsweb zobaczymy co napisze admin... jesli mozecie to rzuccie jeszcze jakimis innymi opcjami |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A koniecznie musisz miec dostep przez WWW?
Eclipse czy Zend wspieraja Subversion (SVN), poza tym masz tez dostepna konsole. Subversion dziala na wysokim porce i moze chodzic jako nie-root. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Hmm - rozumiem obawy co do uruchamiania niezależnego oprogramowania, jednak w przypadku SVN'a, którego uruchomienie sprowadza się do dodania biblioteki do apacha, i w żaden sposób nie wpływa na stabilność / wydajność serwera, wydaje mi się to przesadzone.
Tym bardziej, że (z wyjątkiem zarządzania i administracji przez svnadmin, co jest robione z poziomu shella) wszystko chodzi a prawami dostępu Apacha. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o SVN to wcale nie trzeba nic dodawać do Apache'a - jest to tylko opcja i obecnie działa tylko z Apache'm 2.0.
SVN nie wymaga ingerencji w server WWW! Oczywiście będziesz potrzebował mieć dostęp do shell'a aby móc obsługiwać repozytorium, natomiast aby móc komunikować się z repozytorium z zewnątrz, musisz odpalić serwer svn (svnserve), który będzie działał jako daemon na serwerze. Surpasshosting ma konta z obsługą SVN ale polecałbym jednak do tego VPS'a. Z tego co się orientuje też Dreamhost na każdym koncie daje SVN. Reasumując, jeśli ograniczenia polskich firm stają się nie do przeskoczenia, sięgnij za ocean tam firmy mają bardziej elastyczną ofertę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:01 |