![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam pewien problem wykonywaniem w cronie sktyptu napisanego w pythonie,
natomiast odpolając go z konsoli nie ma żadnych problemów. Uruchiam skrypt z konsoli w taki sposób: python skrypt.py W crontabie próbwałem wpisywać różne rzeczy, ale niestety nic nie przynosi efektu, skrypt się nie wykonuje i zwraca różne błędy. W crontabie mam teraz wpisane: 42 11 * * * /bezwzgledna_sciezka_do_skryptu/skrypt.py Niestety skrypt zwraca jakieś dziwne błędy składniowe, których nie ma przy uruchamianiu z konsoli. Z tego co wiem, to może być problem ustawienia powłoki w skrypcie. Próbowałem różnych ustawień, ale albo są błędy składniowe, a jak wpisałem #!/usr/bin/python to dostaje: /usr/bin/python: bad interpreter: No such file or directory Jak to rozwiązać? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Podaj _poprawną_ ścieżkę do pythona albo np. "#!/usr/bin/env python"
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Rzeczywiście w skrypcie należało podać właściwą ściężkę do pythona,
która była trochę inna od domyślnej. Problem rozwiązany (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 6.11.2025 - 12:04 |