![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co myslicie o tym, aby zapisywac strone w cookies u klienta?
mam se na przyklad strone: php sprawdza czy jest wlaczone cookies u klienta - cookies wlaczone:
php sprawdza czy jest wlaczone cookies u klienta - cookies wylaczone:
Ten post edytował dtb 18.04.2006, 20:04:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wszyscy mają włączone js i cookies, a chache powinien działać zawsze i wszędzie, zresztą co jeśli podane dane zmienią się (ktoś inny niż dany user je zmodyfijkuje), u danego usera będą one przestarzałe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w cookies mozna zapisac czas kiedy wyslano cookies i porownac go z czasem na serwerze. gdy dane beda stare, to sie je zaktualizuje. to rozwiazanie nie wyklucza rowniez cache'owania po stronie serwera (np. smarty)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jasne, ale mi chodzi o to ze np wysyłasz dane plus czas, np 300 sekund, w trakcie tego gość sobie strone bedzie odswierzał i powiedzmy w połowie (150 sekund po wysłaniu cache ktoś zmieni coś na stronie, a w 160 sekundzie user odswierza strone i ma przestarzałe dane bo nie zaktualizowane. dlatego się to trzyma po stronie serwera, bo zawsze można dane nadpisać w razie zmiany i cache jest aktualny przez cały czas. zresza takie wysyłanie cookies z kodem strony mogło by obciążyć łącze, dysk usera itp. Rozwiązanie zdecydowanie do bani
|
|
|
![]()
|
|
przeciez strona nie bedzie sie 300 sekund (5min!!!) ladowala. poza tym nie cala strona jest w cookies tylko stale fragmety (patrz moj kod), wiec czesto zmieniajaca sie dane beda dzialaly w identyczny sposob, jak na normalnej stronie (nie beda zapisywane w ciastkach)!
a co? userowi szkoda kilkuset kilobajtow? a przynajmniej serwer nie bedzie musial tracic transferu, co przy duzej liczbie odwiedzin jest wielkim zyskiem (nie tracimy kasy placac za dodatkowy transfer)! Ten post edytował dtb 18.04.2006, 20:31:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na moje Cacheowanie stałych fragmetnów strony nie ma sensu... przecież moment się pobiera te 2-20 kb. tekstu... a fotki sama przeglądarka cache'uje ... jedyne co mam sens cacheować to zapytania do MYSQL'a przy większych bazach...
Więcej zaoszczędzisz używająć XHTML'a i CSS Ten post edytował Kuziu 18.04.2006, 21:04:23 |
|
|
![]()
|
|
dla mnie to żadna argumentacja. a pomysł jest poprostu głupi - nie obrażając nikogo. i te kilka kilobajtów by się rozmnożyło w miare wzrostu używania twojej techniki. zreszta nie chce mi się polemizować. pomysł do bani jak dla mnie
|
|
|
![]()
|
|
szanuje wasze zdanie. chcialem tylko zobaczyc co inny mysla o takiej technice
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z teog co pamietam cookie moze miec tylko 20kb
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyniki ankiety chyba mowia wszystko za siebie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Pomysl niestety zly, przekombinowany.. osobiscie polecam sie skupic na `normalnym` cachu.. ktory tak naprawde w malo, ktorym systemie jest dobrze zrealizowany. Brak np. mozliwosci czysczczenia czesci cacha.. przewaznie jest tam jeden guzik czysc caly cache, heh, paranoja (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo ja mam wrazenie, albo cookiesy są wysylane od klienta do serwera przy kazdym odswierzeniu strony? niezle by musial taki request wazyc...
|
|
|
![]()
|
|
ActivePlayer: sluszna uwaga. nie przewidzialem tego
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:18 |