![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Już poruszałem raz problem skryptu News+zdjęcie. Skrypt, którego chcę użyć jest pod adresem http://scrypty.com/skrypty_php.php?op=view&kat=8
U mnie na serwerze wszystko działa łącznie z dodawaniem obrazków i poprawnym ich wyświetlaniem, natomiast jak wysłałem cały skrypt na serwer, nadałem uprawnienia odpowiednim plikom i katalogom, to niestety nie działa :( Nie ładuje mi obrazków. To znaczy ładuje na serwer, ale nie wyświetla. Sprawdzałem kod w źródle wszystko jest o.k. Jest poprawna ścieżka dostępu do obrazka, obrazek jest w odpowiednim katalogu, ale nie jest wyświetlany... O co tu może chodzić? Bardzo prosze o pomoc. Pozdr. orzech |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doszedłem do tego co nie działa. Otóż obrazki, które się ładują na serwer mają chmod 0, a powinny mieć 705. Wiem, że to lamerskie pytanie, ale jak powiedziałem, wcześniej ja tylko wykrzystuję gotowe skrypty i nie znam się na php: jak nadać uprawnienia obrazkom, które ładjują się na serwer. Tzn co dopisać i gdzie w skrypcie, żeby załadowany obrazek miał chmod 705?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź. pozdr. orzech |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:9b2c04cc65]<?
chmod("jakis_plik", 0705); ?>[/php:1:9b2c04cc65] -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy w katalogu z obrazkami nie ma przypadkiem pliku HTTCCESS jeżeli jest to zmień go z
Kod <Files "*"> lub podobny kod może być daje ci przykład Order Deny,Allow Deny from all </Files> <Files ~ ".(gif|jpe?g|png)$"> Order Deny,Allow Allow from all </Files> Options none ![]() Kod <Files "*">
Order Deny,Allow Deny from all </Files> jeżeli to nie pomoże to wykasuj go całkowicie i wtedy spróbuj ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
orzeszek: proszę zmienić temat wątku na adekwatny do pytania, w przeciwnym wypadku wątek zostanie zablokowany.
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma pliku pliku HTTCCESS... Może go utworzyć? A co do pierwszej odpowiedzi, to tam pojawia się wiele obrazków. I chodzi o to by automatycznie po załadowaniu nadało im się chmod. Skopiuje Wam fragment kodu, któy odpowiada za wrzucenie obrazka na serer (tak myślę, że to to) i może ktoś podpowie mi gdzie co wstawić...
[php:1:9f6b584711]<?php function news_add_form() { global $PHP_SELF; echo '<form name="form_1" method="post" action="'.$PHP_SELF.'" enctype="multipart/form-data"> <table width="100%" border="0" cellspacing="3" cellpadding="0"> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu">tytuł newsa</td> <td class="next"> <input type="text" name="title" size="12"> </td> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu"></td> <td class="next"> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu">długa treć</td> <td class="next"> <textarea name="textcd" cols="45" rows="15"></textarea> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu">obrazek</td> <td> <input name="icon" type=file> <b class="menu">tylko format *.gif !</div></b> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu"> </td> <td class="next"> <input type="reset" name="Reset" value="od nowa"> <input type="submit" name="ok" value="dalej>>>"> <input type="hidden" name="step" value="2"> <input type="hidden" name="action" value="news_add"> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu"> </td> <td class="menu"><br><b><a href="'.$PHP_SELF.'">REZYGNUJ</a></b> </td> </tr> </table> </form> '; } function add_news() { global $title, $text, $textcd, $action, $news_tbl; global $nick, $PHP_SELF, $icon; $d = connect_pb($news_tbl); $r = select_pb ($d,'id',"x",'id',"DESC"); $a = $r["id"][0]; $a++; $nazwa = "icon/".$a.".gif"; if(move_uploaded_file($icon, "$nazwa")) { $img = '1'; chmod("$nazwa", "777"); } $title = ereg_replace(";", "srednik111", $title); $text = ereg_replace(";", "srednik111", $text); $textcd = ereg_replace(";", "srednik111", $textcd); $text = nl2br($text); $textcd = nl2br($textcd); $date = gmdate("Y-m-d H:i:s"); insert_pb("$news_tbl", "$a;$title;$date;$text;$textcd;0;1;0;$img;$nick;"); echo " <script langue="JavaScript" type="text/javascript"> <!-- window.location.href='$PHP_SELF' //--> </script> "; } //////////////////////////////////////////////////////////////// function news_for_del() { global $PHP_SELF, $nick, $action, $id, $nick, $access, $news_tbl; $d = connect_pb("$news_tbl"); $result = select_pb ($d,'id',"x" ,'id' ,"DESC"); $num = count_pb($result); $r = $result; for($i=0; $i < $num; $i++) { $id = $r['id'][$i]; $title = $r['title'][$i]; $author = $r['author'][$i]; $data = $r['date'][$i]; $stat = $r['stat'][$i]; $title = ereg_replace("srednik111", ";", $title); if($stat==2) $napis = ' :: archiwalny'; else $napis = ''; $title = stripslashes($title); echo "<br><a href="$PHP_SELF?id=$id&step=2&action=news_del">$data - <b><font size=-1>$title</font></b></a> ::: ($author)$napis<br> "; } echo "<br><br><a href="$PHP_SELF"><b>REZYGNUJ</b></a>"; } function ready_del_news() { global $PHP_SELF, $nick, $action, $id, $nick, $access, $news_tbl; $d = connect_pb("$news_tbl"); $result = select_pb ($d,'id',"x==$id"); $r = $result; $title = $r['title'][0]; $data = $r['date'][0]; $author = $r['author'][0]; $title = ereg_replace("srednik111", ";", $title); $title = stripslashes($title); if($access<>'unlimited' OR ($nick==$author AND $access=='add&edit&del')) { echo "<b>Nie masz odpowiednich uprawnień!</b> Możesz tylko dodawac newsy. <br><br><b><a href="$PHP_SELF">REZYGNUJ</a></b>"; } else { echo "Czy jestes pewien, że chcesz usunac news "<b><font size=-1>$title</font></b> ($data)"?<br>"; echo "<h3><a href="$PHP_SELF?action=$action&step=3&id=$id">TAK</h3>"; echo "<br><br><a href="$PHP_SELF"><b>REZYGNUJ</b></a>"; } } function del_news() { global $PHP_SELF, $nick, $action, $id, $nick, $access, $news_tbl, $comm_tbl; delete_pb ($news_tbl, "id", "x==$id"); delete_pb ($comm_tbl, "wid", "x==$id"); $d = connect_pb("$news_tbl"); $result = select_pb ($d,'id',"x==$id"); $r = $result; $icon = $r['icon'][0]; if($icon==1) unlink("icon/$id.gif"); echo " <script langue="JavaScript" type="text/javascript"> <!-- window.location.href='$PHP_SELF' //--> </script> "; } //////////////////////////////////////////////////////////////// //============================================================// function news_for_arch() { global $PHP_SELF, $nick, $action, $id, $nick, $access, $news_tbl; $d = connect_pb("$news_tbl"); $result = select_pb ($d,'stat',"x<>2" ,'id' ,"DESC"); $num = count_pb($result); $r = $result; for($i=0; $i < $num; $i++) { $id = $r['id'][$i]; $title = $r['title'][$i]; $author = $r['author'][$i]; $data = $r['date'][$i]; $title = ereg_replace("srednik111", ";", $title); $title = stripslashes($title); echo "<br><a href="$PHP_SELF?id=$id&step=2&action=news_old">$data - <b>$title</b></a> ::: ($author)<br> "; } echo "<br><br><a href="$PHP_SELF"><b>REZYGNUJ</b></a>"; } function ready_arch() { global $PHP_SELF, $nick, $action, $id, $nick, $access, $news_tbl; $d = connect_pb("$news_tbl"); $result = select_pb ($d,'id',"x==$id"); $r = $result; $title = $r['title'][0]; $data = $r['date'][0]; $author = $r['author'][0]; $title = ereg_replace("srednik111", ";", $title); $title = stripslashes($title); if($access<>'unlimited') { echo "<b>Nie masz odpowiednich uprawnień!</b> Możesz tylko dodawac newsy. <br><br><b><a href="$PHP_SELF">REZYGNUJ</a></b>"; } else { echo "Czy jestes pewien, że chcesz zarchiwizowac news "<b><font size=-1>$title</font> </b> ($data)"?<br>"; echo "<h3><a href="$PHP_SELF?action=$action&step=3&id=$id">TAK</h3>"; echo "<br><br><a href="$PHP_SELF"><b>REZYGNUJ</b></a>"; } } function arch_news() { global $PHP_SELF, $nick, $action, $id, $nick, $access, $news_tbl; update_pb($news_tbl, "id", "x==$id", "stat", "2"); echo " <script langue="JavaScript" type="text/javascript"> <!-- window.location.href='$PHP_SELF' //--> </script> "; } //////////////////////////////////////////////////////////////// //============================================================// function news_for_edit() { global $PHP_SELF, $nick, $action, $id, $nick, $access, $news_tbl; $d = connect_pb("$news_tbl"); $result = select_pb ($d,'id',"x" ,'id' ,"DESC"); $num = count_pb($result); $r = $result; for($i=0; $i < $num; $i++) { $id = $r['id'][$i]; $title = $r['title'][$i]; $author = $r['author'][$i]; $data = $r['date'][$i]; $stat = $r['stat'][$i]; $title = ereg_replace("srednik111", ";", $title); if($stat==2) $napis = ' :: archiwalny'; else $napis = ''; $title = stripslashes($title); echo "<br><a href="$PHP_SELF?id=$id&step=2&action=news_edit">$data - <b>$<font size=-1>$title</font></b></a> ::: ($author)$napis<br> "; } echo "<br><br><a href="$PHP_SELF"><b>REZYGNUJ</b></a>"; } function news_editform() { global $PHP_SELF, $news_tbl, $id, $access, $nick; $d = connect_pb("$news_tbl"); $result = select_pb ($d,'id',"x==$id"); $r = $result; $id = $r['id'][0]; $title = $r['title'][0]; $text = $r['text'][0]; $textcd = $r['textcd'][0]; $text = stripslashes($text); $text = str_replace('<br />', "n", $text); $textcd = stripslashes($textcd); $textcd = str_replace('<br />', "n", $textcd); $title = stripslashes($title); $icon = $r['icon'][0]; $title = ereg_replace("srednik111", ";", $title); $text = ereg_replace("srednik111", ";", $text); $textcd = ereg_replace("srednik111", ";", $textcd); if($access=='add') { echo "<b>Nie masz odpowiednich uprawnień!</b> Możesz tylko dodawac newsy. <br><br><b><a href="$PHP_SELF">REZYGNUJ</a></b>"; } elseif(($access=='add&edit' OR $access=='add&edit&del') AND $nick<>"$author") { echo "<b>Nie masz odpowiednich uprawnień!</b> Możesz ingerowac tylko w swoje prace. <br><br><b><a href="$PHP_SELF">REZYGNUJ</a></b>"; } else { echo'<form name="form_1" method="post" action="'.$PHP_SELF.'"> <table width="100%" border="0" cellspacing="3" cellpadding="0"> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu">tytuł newsa</td> <td class="next"> <input type="text" name="title" value="'.$title.'" size="12"> </td> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu">krótka treć</td> <td class="next"> <textarea name="text" cols="45" rows="4">'.$text.'</textarea> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu">długa treć</td> <td class="next"> <textarea name="textcd" cols="45" rows="15">'.$textcd.'</textarea> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu"> </td> <td class="next"> <input type="reset" name="Reset" value="od nowa"> <input type="submit" name="ok" value="dalej>>>"> <input type="hidden" name="step" value="3"> <input type="hidden" name="action" value="news_edit"> <input type="hidden" name="id" value="'.$id.'"> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="menu"> </td> <td class="menu"><br><b><a href="'.$PHP_SELF.'">REZYGNUJ</a></b> </td> </tr> </table> </form> '; } } function update_news() { global $PHP_SELF, $news_tbl, $id, $text, $textcd, $title ; $text = nl2br($text); $textcd = nl2br($textcd); $title = ereg_replace(";", "srednik111", $title); $text = ereg_replace(";", "srednik111", $text); $textcd = ereg_replace(";", "srednik111", $textcd); update_pb($news_tbl, "id", "x==$id", "title", "$title"); update_pb($news_tbl, "id", "x==$id", "text", "$text"); update_pb($news_tbl, "id", "x==$id", "textcd", "$textcd"); echo " <script langue="JavaScript" type="text/javascript"> <!-- window.location.href='$PHP_SELF' //--> </script> "; } ?>[/php:1:9f6b584711] ----------------- [zmoderowane] Włączyłem BBCode /BzikOS |
|
|
![]()
|
|
Więc sprawa wygląda teraz w ten sposób, że utworzyłem plik htaccess o zawartości
Kod <Files "*">
Order Deny,Allow Deny from all </Files> ale niestety nic się przez to nie zmieniło. Jeżeli próbuję przed nazwą pliku dodac kropkę, czyli .htaccess to plik kasuje mi się automatycznie z serwera. Korzystam z komercyjnego serwera. Fragment kodu, który wydaje mi się odpowiedzialny za nadanie chmod to [php:1:c6c2dd8d16]<?php $nazwa = "icon/".$a.".gif"; if(move_uploaded_file($icon, "$nazwa")) { $img = '1'; chmod("$nazwa", "777"); } ?>[/php:1:c6c2dd8d16] i nie wiem co zmenić, by wszystko poprawnie działało... Proszę o pomoc. pozdr. orzech |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
.htaccess się nie kasuje, tylko jest ukrywany.
W związku z wcześniejszym ostrzeżeniem BzikOS'a temat blokuję. Odblokowanie nastąpi, jak dostanę na PW propozycję zmiany tematu wątku. ____ Zmieniony temat- odblokowuję. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [php:1:48cfc5bb4f]<?
chmod("/somedir/somefile", 755); // dziesiętnie; prawdopodobnie nieprawidłowo chmod("/somedir/somefile", 0755); // ósemkowo; poprawna wartość dla praw ?>[/php:1:48cfc5bb4f] spróbuj zmienić 5 linijkę w twoim ostatnim poście na [php:1:48cfc5bb4f]<? chmod($nazwa, 0777); ?>[/php:1:48cfc5bb4f] więcej: [manual:48cfc5bb4f]chmod[/manual:48cfc5bb4f] -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki!!! Zmieniłem tę piątąlinijkę kodu i działa!
pozdr. orzech |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:13 |