![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak do tabeli mysql za pomocą pola checkbox w formularzu wrzucić kod HTML-a.
Np: Value=<TD>cos tam </TD> -------------------- Tomekn
tomekn@onet.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, ale checkbox może mieć chyba tylko wartość "on" i "off", czyli odpowiednio zaznaczony i niezaznaczony.
Może byś napisał, co dokładnie chcesz zrobić to bym pomógł. Albo przynajmniej próbował. Jeżeli chodzi ci o zapisanie czegoś do bazy danych, jeżeli checkbox będzie zaznaczony to robisz to inaczej, tak: Plik z formularzem: form1.htm Plik przetwarzający formularz: form2.php
PS. Pozdro dla mojego imiennika ![]() Ten post edytował TeWu 30.01.2006, 17:14:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się składa że stoję przed dokonaniem zaawansowanego systemu pozwalającego na nadawanie uprawnień użytkownikom Uprawnienia są podzielone w zależności od pełnionych funkcji oraz poziomu uprawnień do danych. Pomyślałem sobie że zrobię to w ten sposób:
- stworzę formularz który będzie zawierał Opis uprawnienia | Global admin | Lokal admin | Lokal user dodawanie danych zmiana danych kasowanie danych gdzie Global admin | Lokal admin | Lokal user zawierać będą pola checkbox następnie jeśli jakieś pole zostanie wybrane podczas wypełniania formularza to automatycznie zostanie dodany link w postaci HTML do tabeli mysql. Generalnie chodzi mi o to żeby do tabeli mysql wrzucać cały kod tabeli html która będzie zawiera manu z linkami do poszczególnych plików. Następnie podczas logowania się usera do www tabelka ta zostanie pobrana i wyświetlona dzięki czemu zalogowana osoba będzie miała dostęp do konkretnych elementów strony. Mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi. Może macie lepszy pomysł na wykonanie takiego zadania. jestem Ciekaw waszych propozycji i rozwiązań. Być może znacie jakiś przykłady gdzie można by się posili wiedzą. -------------------- Tomekn
tomekn@onet.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmmm ja zrobiłbym to tak:
1. używam pola radio bo nikt nie może być na raz global adminem, local adminem czy userem... najczęściej pełni tylko jedną z tych funkcji 2. wpisując dla każedego usera linki do bazy zrobisz milion powtarzających się danych. Nie lepiej zrobić w bazie userów pole "user_type" i:
możesz łatwiej zmodyfikować globalnie te linki. -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 452 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i na tej samej zasadzie zaznaczasz sobie radio:
no i nie zapomnij się upewnić czy czasem użytkownik niższej rangi nie dobierze się do plików admina bezpośrednio z paska adresu ![]() Ten post edytował fiszol 31.01.2006, 08:00:55 -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fiszol: zgodnie ze standardami xhtml piszemy tagi małymi literami a nie zamknięte kończymy />. Poza tym zdecydowanie wydajniejszą formą wyświetlenia tego inputa jest użycie znaków ' a nie ". Mówiąc zupełnie nawiasem to w tych if-ah nie wyświetlamy inputów tylko menu inne dla każdego typu usera.
-------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 452 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, nie doczytałem i myślałem że chodzi o acp i edycję usera.
Odnośnie tagów - tomekn sam w pierwszym poście podał z wielkiej więcej byłem przekonany że chodzi o html A nawiasem mówiąc to z pewnością życie piękniejsze jest niż śmieć Ten post edytował fiszol 31.01.2006, 10:25:43 -------------------- \o/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:16 |