![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam co w tym programie jest zle?
http://wklej.org/id/262294/ prosze o pomoc (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam co w tym programie jest zle? http://wklej.org/id/262294/ prosze o pomoc (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) Jak dla mnie to wcięcia są źle porobione. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zdaje się, że nie musisz używać .h, wystarczy samo iostream
2. Nie powinno być czasem int main?? 3. Jaki właściwie problem występuje? Edit:
Warning był, bo faktycznie nie jest potrzebne .h po iostream - może ktoś mnie poprawić, ale zdaje mi się, że jest to wymagane tylko w c? Faktycznie powinno być int main, w drugiej pętli należało ponownie zadeklarować licznik, w linii z "element nr:" miałeś dwa ". Do tego wszystkiego doszedłem gdzieś tak w minutę, a ostatni raz w c++ napisałem cokolwiek z dwa lata temu więc wstydź się, że sam nie znalazłeś rozwiązania (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Ten post edytował 230005 10.01.2010, 18:33:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie uruchamia się :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie iostream.h tylko iostream w drugiej petli int i i to czego inni nie zauwazyli czyli - 3 cudzyslowy zamiast dwoch "ma wartosc"" <-- lol (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) haha Jaki slodki kotek (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Ten post edytował wiewiorek 10.01.2010, 18:47:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak inni nie zauważyli, jak ja zauważyłem i nawet napisałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, nie zauwazylem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Warning był, bo faktycznie nie jest potrzebne .h po iostream - może ktoś mnie poprawić, ale zdaje mi się, że jest to wymagane tylko w c? Faktycznie powinno być int main W C a dokladnie ANSI C(choc jest to tylko standard) iosteram/iostream.h jest zastapiony przez stdio.h czyli input/output z C. W C++ jak dobrze pamietam przyjelo sie includowanie libow bez rozszerzen wtedy wiadomo ze lib nalezy do C++, gdy jednak jest rozszerzenie *.h lib nalezy do C ktory imho w C++ dziala. Co do int main() to masz chyba po czesci racje bo glowna funkcja programu powinna zwracac typ int jednak jako void(lub bez w C niektore kompilatory obslugiwaly funkcje bez zwracanego typu jako void jak sie nie myle) tez powinno dzialac jednak nie jestem do konca pewny jak to bylo z main() czy musi on byc int lub moze byc tez void lub inne typy, zreszta jak mnie pamiec nie myli mozna bylo napisac normalnie main() bez zadnego przypisanego typu i tez dzialalo co za tym idzie void powinien dzialac. Nie jestem pewny do tego co pisze w 100% bo z C nie mam do czynienia od prawie roku wiec jesli napisalem jakies herezje z gory sry. |
|
|
![]()
|
|
Cytat zreszta jak mnie pamiec nie myli mozna bylo napisac normalnie main() bez zadnego przypisanego typu i tez dzialalo co za tym idzie void powinien dzialac Nie wiem jak jest w innych kompilatorach, ale dev cpp mówi, że main musi zwracać int. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak jest w innych kompilatorach, ale dev cpp mówi, że main musi zwracać int. E tam, parę lat temu można było dać void main(void) { } i było dobrze, nie wierzę, że teraz jest inaczej. Tez mi sie tak wydaje ja tam pod dev'em nie pisalem w ogole ale wiem ze w gcc mozna bylo tak zrobic zreszta pod g++ tak samo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Z tym voidem to zależało od kompilatora. Na pewno Borland to akceptował. Z devem było różnie, w zależności od wersji. Gcc dla odmiany przy C++ wymagał przestrzeni nazw ale z void main reagował ok. Tak więc wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakiego kompilatora używasz.
|
|
|
![]()
|
|
Czyli jednak dobrze mowilem.
Cytat Gcc dla odmiany przy C++ wymagał przestrzeni nazw ale z void main reagował ok. Moglbys rozwinac odpowiedz. Gcc dla C++? Nie czasami g++? Co do przestrzeni nazw w C++(bo w C to chyba nie ma) to chyba wszystkie kompilatory je wymagaja, jednak gdzies wyczytalem ze niektore kompilatory gdy widza: Kod #include<iostream.h> // zamiast iostream Automatycznie wlaczaja przestrzen nazw moze jednak zle przeczytalem albo juz nie pamietam czy tak bylo lub nie wiec prosze mnie poprawic. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według standardu main zawsze powinno zwracać wartość int. Wartość jest zwraca do systemu operacyjnego i domyślnie jest to 0, co znaczy że wszystko jest ok.
Pierwsze słyszę o kompilatorze który sam dołącza przestrzeń nazw. Dołączanie przestrzeni nazw na początku nie jest konieczne, trzeba wtedy jednak pamiętać o niej przy użyciu funkcji która jest w niej zdefiniowana, np. std::cout << "wypisz ten tekst" << '\n'; |
|
|
![]()
|
|
Cytat Według standardu main zawsze powinno zwracać wartość int. Wartość jest zwraca do systemu operacyjnego i domyślnie jest to 0, co znaczy że wszystko jest ok. Rzecz wiadoma 0-1/true-false mozna porownac do funckji zwracajacych true/false w php wiec o tym to nawet nie wspominalem. Cytat Dołączanie przestrzeni nazw na początku nie jest konieczne, trzeba wtedy jednak pamiętać o niej przy użyciu funkcji która jest w niej zdefiniowana, np. std::cout << "wypisz ten tekst" << '\n'; Ktos kto chodzby przeczytal pierwsze rozdzialy jakiejkolwiek ksiazki na temat C++ to o tym wie takze tez nie trzeba bylo o tym wspominac. Cytat Pierwsze słyszę o kompilatorze który sam dołącza przestrzeń nazw. Dlatego tez napisalem ze jest to informacja ktora obila mi sie o uszy i ze nie wiem czy jest w 100% PEWNA. Jednak jestem prawie pewnie ze jakos to szlo zrobic. Ten post edytował marcio 12.01.2010, 15:06:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@marcio: Mam wrażenie, że trochę się zbulwersowałeś. Niepotrzebnie, ale jak gdzieś cię obraziłem to sorry. A tak uściślając to każda wartość inna niż 0, oznacza błąd.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
I Wy sie uwazacie za programistow!? Chyba pseudo-programistow!
Cytat informacja ktora obila mi sie o uszy Cytat moze jednak zle przeczytalem albo juz nie pamietam Cytat Tez mi sie tak wydaje Cytat nie wierzę, że teraz jest inaczej Cytat Nie wiem jak jest w innych kompilatorach Cytat Nie jestem pewny do tego co pisze w 100% Cytat Zdaje się, że nie musisz Usmialem sie po pachy! A to, ze inni nie biora udzialu w konwersacji tez o czyms swiadczy... Wkoncu wychodzi na jaw poziom wiedzy uzytkownikow tego forum! HA HA HA POLAKOM GRATULUJEMY PROGRAMISTOW (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Chcesz się bawić w trolla, to pomyliłeś fora. Jeśli nie chcesz podzielić się wiedzą, to lepiej nic nie pisz. Warn i blokada konta. ~batman
Powód edycji: [batman]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie umiesz programowac - nie bierz sie za to.
nie znasz danego jezyka - nie pomagaj w rozwiazaniu danego problemu. wiekszosc osob na tym forum uwaza sie za nie wiadomo jakich programistow a tak na prawde gowno umiecie myslisz ze sama znajomosc PHP wystarcza by uwazac sie za programiste? tak? gratuluje |
|
|
![]()
|
|
A skad wiesz synku ile mam lat? Zbyt smarkaty jestes aby tak do mnie mowic
Znaczna czesc uzytkownikow nie skonczyla nawet gimnazjum, a osoby ktore wspominasz tez jakos nie blyszcza na ich tle. Moze jest kilku uzytkownikow majacych jakies pojecie o PHP. Niemniej jednak i tak ciezko nazwac ich programistami. Wkoncu wyszlo to na jaw! Ten post edytował qutasek 12.01.2010, 16:05:54 |
|
|
![]()
|
|
Cytat @marcio: Mam wrażenie, że trochę się zbulwersowałeś. Niepotrzebnie, ale jak gdzieś cię obraziłem to sorry. A tak uściślając to każda wartość inna niż 0, oznacza błąd. Jesli tak pomyslales to sry wrecz przeciwnie poprostu widzac osobu ktore braly udzial w dyskusji pomyslalem ze takie oczywiste rzeczy juz sa wiadome dlatego tak napisalem. Co do wartosci != 0 to wiem ze kazda inna zwraca blad jednak wiekszosc(kodow jakie ja widzialem) programistow pisze zawsze return true/false-0/1, stad ten wniosek. Co do qutaska to zostawmy tego pseudo pro w spokoju wkoncu jestesmy lamerami wiec typ morda klapsie i jak nie pasi szukaj pacholow na innym forum cya. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 17:56 |