![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-regua- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Hej! Mam pytanie. Mianowicie zrobiłem skrypt logowania, w którym user wybiera wybiera swój kraj i skrypt sprawdza, czy nie ma takiego skryptu w bazie - jeśli jest, wywala błąd. W tym rzecz, że pisze mi: "Rejestracja przebiegła pomyślnie", a nie zostają dodane do bazy danych potrzebne dane.
(Moja tabela user ma kolumny: login, haslo, kraj)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tekst z manuala:
Cytat mysql_query() zwraca identyfikator wyniku (lub FALSE w przypadku niepowodzenia) jedynie dla zapytań typu SELECT, SHOW, EXPLAIN i DESCRIBE. Dla innych zapytań SQL mysql_query() zwraca TRUE lub FALSE informując czy zapytanie zakończyło się sukcesem czy też nie. Jeśli nie została zwrócona wartość FALSE to znaczy, że zapytanie było prawidłowe i może być wykonane przez serwer. Nie mówi natomiast nic o liczbie przetworzonych lub zwróconych wierszy. Jest również możliwe, że zapytanie zostanie wykonane poprawnie, nie przetwarzając lub zwracając żadnych wierszy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nic dziwnego ze to nie wychodzi jak jest zle
Ten post edytował vtuner 21.01.2006, 10:39:30 |
|
|
-regua- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Cytat(SongoQ @ 2006-01-21 09:33:56) Tekst z manuala: Cytat mysql_query() zwraca identyfikator wyniku (lub FALSE w przypadku niepowodzenia) jedynie dla zapytań typu SELECT, SHOW, EXPLAIN i DESCRIBE. Dla innych zapytań SQL mysql_query() zwraca TRUE lub FALSE informując czy zapytanie zakończyło się sukcesem czy też nie. Jeśli nie została zwrócona wartość FALSE to znaczy, że zapytanie było prawidłowe i może być wykonane przez serwer. Nie mówi natomiast nic o liczbie przetworzonych lub zwróconych wierszy. Jest również możliwe, że zapytanie zostanie wykonane poprawnie, nie przetwarzając lub zwracając żadnych wierszy. Czyli muszę to:
zastąpić tym:
? ![]() |
|
|
-regua- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Cytat(vtuner @ 2006-01-21 09:38:03) nic dziwnego ze to nie wychodzi jak jest zle
Teraz nic nie wyświetla :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie zrozumiałeś. Posta wyżej masz gotowca, nie chce Ci się myśleć to go użyj.
-------------------- |
|
|
-regua- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat(crash @ 2006-01-21 09:44:39) Nic nie zrozumiałeś. Posta wyżej masz gotowca, nie chce Ci się myśleć to go użyj. Gdzie mam gotowca ![]() Wkleiłem kod, próbowałem zmian i nic... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
-regua- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie działa
![]() Oto cały kod: [php] <?php $login = $_POST['login']; $pass = $_POST['pass']; $email = $_POST['email']; $kraj = $_POST['kraj']; $dbc = mysql_connect('localhost', 'xxx', 'xxx') or die("Nie mogę połączyć"); mysql_select_db('xxx') or die("Nie mogę wybrać bazy"); $spr = mysql_query("SELECT * FROM user WHERE kraj = $kraj"); if(mysql_num_rows($spr) == 1) { echo "Ten kraj jest już w użyciu. Wybierz inny."; } else { if(mysql_query("INSERT INTO user VALUES ('$login', '$haslo', '$kraj')")) { echo("Rejestracja przebiegła pomyślnie!<br>"); } else echo 'Jakis blad ........ pomysl i poszukaj gdzie jest bleeeeeee'; } ?> I wyskakuje "Jakis blad ........ pomysl i poszukaj gdzie jest bleeeeeee" ![]() |
|
|
![]()
|
|
Heheheh. To chyba dziala.
Kraj jest jako string? bo jesli tak to ma byc '' -------------------- |
|
|
-regua- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Cytat(SongoQ @ 2006-01-21 11:36:31) Heheheh. To chyba dziala. Kraj jest jako string? bo jesli tak to ma byc '' LOGIN i HASŁO pobierają dane z pól <input type="text">, a KRAJ z listy <select>, wszystkie trzy są wartościami tekstowymi. |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:42 |