![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Temat wałkowany już w prawo i lewo, lecz na forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie: Mam zainstalowany serwer apache z php i mysql na debianie. w pliku test.php mam polecenie
No i na stronie pojawia się polskie znaki. W badzie danych (Metoda porównywania napisów: utf8_general_ci) w phpmyadmin widzi polskie znaki, natomiast po pobraniu danych do test.php nie wyświetla znaków. Co może powodować błędną interpretację znaków? -------------------- eclipse :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. kodowanie pliku test.php
2. kodowanie w nagłówku dokumentów 3. SET NAME utf8 4. standardowy nagłówek wymuszany przez apache Któż to wie? Ten post edytował JoShiMa 14.11.2008, 10:11:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. kodowanie pliku test.php 2. kodowanie w nagłówku dokumentów 3. SET NAME utf8 4. standardowy nagłówek wymuszany przez apache Któż to wie? w pliku test.php zarówno mam dane z bazy jak i treść. Treść pojawia się bezproblemowo, natomiast dane z bazy wyświetla "?". Myślę ze ta informacja wyklucza propozucję 1,2,4 Co masz na mysli w punkcie 3? -------------------- eclipse :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W punkcie 3 jest zapytanie ustawiające wartość pewnej stałej w bazie. Pytanie brzmi
1. Jakie msza kodowanie bazy, tabeli, komórki z danymi? 2. Jakie masz kodowanie tekstu w tej komórce? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W punkcie 3 jest zapytanie ustawiające wartość pewnej stałej w bazie. Pytanie brzmi 1. Jakie msza kodowanie bazy, tabeli, komórki z danymi? 2. Jakie masz kodowanie tekstu w tej komórce? 1 Baza danych, tabela, komorka - utf8_general_ci 2. utf8_general_ci W phpmyadmin wizdze ładnie ze polskimi znakami. -------------------- eclipse :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:10 |