![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie - uzywam ADOdb do obslugi baz danych - do tej pory
chodzilo to ladnie na mysql - teraz chce to przeniesc na postgresql 7.3 - wykorzystuje zarzadzanie sesja, ktore dziala na mysql, na postgre jest nieco gorzej bo nie moge uruchomic obslugi sesji: stworzylem taka tabele: [sql:1:cedc971b71] CREATE TABLE "sessions" ( "SESSKEY" varchar(32) NOT NULL, "EXPIRY" int NOT NULL, "EXPIREREF" varchar(64) default NULL, "DATA" text NOT NULL, PRIMARY KEY ("SESSKEY") ) [/sql:1:cedc971b71] ale dostaje taki komunikat: Session Replace: ERROR: Relation "sessions" does not exist Kto wie co moze to powodowac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat CREATE TABLE "sessions" (
"SESSKEY" varchar(32) NOT NULL, "EXPIRY" int NOT NULL, "EXPIREREF" varchar(64) default NULL, "DATA" text NOT NULL, PRIMARY KEY ("SESSKEY") ) Z pamięci (nie mam teraz dostępu do postgresql'a, a tez jestem raczej mysqlowcem): [sql:1:b7c9705a76]CREATE TABLE "sessions" ( "SESSKEY" varchar(32) NOT NULL, "EXPIRY" int NOT NULL, "EXPIREREF" varchar(64) default NULL, "DATA" text NOT NULL, CONSTRAINT sesssion_pk PRIMARY KEY ("SESSKEY") )[/sql:1:b7c9705a76] ew. pousuwaj te cudzyslowia (e?) bo nie jestem do nich przekonany (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie to nie problem z utworzeniem tableli - bo tabela jest tworzona, a to co do dales to nazwa stalej po jaka ma sie znajdowac klucz podstawowy - blad mowi o problemie z relacjami .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeniosłem temat na bazy danych
a jeżeli on mówi on relacjach to znaczy, że nie znalazł jakiegoś elementu -> w tym przypadku bazy danych. Sprawdź swoje ustawienia namespaców (schemy) i sprawdź, czy czasami nie powinieneś się do tabeli odwoływać w sposób scheme.sessions |
|
|
![]()
|
|
jakby kogos interesowalo w adodb 4.1.1 (w tym sprawdzalem nie wiem jak w poprzednich wersjach) sa odwolania do kolumn o nazwach malymi lterami, w dokumentacji jest ze trzeba stworzyc tabele:
[sql:1:dd953a4bef] create table sessions ( SESSKEY char(32) not null, EXPIRY int(11) unsigned not null, EXPIREREF varchar(64), DATA text not null, primary key (SESSKEY), key (EXPIRY) ) [/sql:1:dd953a4bef] na windowsie dziala to na mysql - bo tam nie rozroznia liter wiec mu to nie przeszkadza na linuxie moga byc problemy - ale nie sprawdzalem, natomiast na postgresql stworzona zostala tabela: [sql:1:dd953a4bef] CREATE TABLE public.sessions ( sesskey varchar(32) NOT NULL, expiry int8 NOT NULL, expireref varchar(64), data text NOT NULL, CONSTRAINT sesskey PRIMARY KEY (sesskey), CONSTRAINT expiry UNIQUE (expiry) ); [/sql:1:dd953a4bef] ktora dziala poprawnie - jednym z problemow wlasnie byly duze litery. Jezeli komus to pomoze to prosze bardzo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:10 |