![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od wczoraj gdy poznałem MVC i przejrzałem dokumentacje chameleona postanowiłęm napisac jakiś porządny CMS dla mojej strony. I mam następny problem. Chciałbym zrobić coś takiego, że daje funkcje np. $db->pobierz_z_bazy('tabela', 'parametry'); I że jak zmienie mu konfiguracje z mysql; na pq to nadal będzie działac. Czy to jest wykonalne w dość prosty sposób? Czy adoDb działa podobnie? Prosze o jakieś wytłumaczenie ;D
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 1 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzytam z AdoDB od dawna i polecam chodź pdo jest nowsze ale chyab nie obsługuje tylu baz danych.
W adodb do pobierania danych masz kilka metod np GetAssoc, GetRow, GetRows, getone, w zależnosci co chcesz wyciagnać - wszytkie te metody można keszować. Do insertów i updatów np metoda AutoExecute przykładowa składnia AutoExecute("tabela_w_bazie", $arr, "INSERT") AutoExecute("tabela_w_bazie", $arr, "UPDATE", "id=".$id) Gdzie $arr to tablica assoc. zawierajaca klucze = nazyw kolumn wartosci = wartosc:D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PDO jest szybsze ma kilka plusow na ktore warto zwrocic uwage ale posiada jeden wielki musis nie niweluje minusow jakie sa miedzy bazami danych. Adodb w pewnym stopniu te roznice zaciera, jak np limit ale zawsze samemu mozna o cos takiego rozszerzyc. Najlepiej wyprobuj kilka roznych zastosowan polecam zapoznanie sie z PDO, Creole, Adodb mozne nawet Propel
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 6.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mozecie rozwinac temat? jestem wlasnie na etapie wyboru, a w zasadzie ponownie jestem na tym etapie - bylem zdecydowany na PDO, ale widze, ze srednio sie lubi z mysql5.. :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oo juz myślałem że nikt nie odpowie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 1 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie możesz se walnąć:D. Nie zadziała.
To nie funkcjonuje w ten sposób. To mniej wiecej jak z samochodem masz prawo jazdy umiesz każdym ruszyć ale nie w każdym przycisk otwierający okna jest w tym samym miejscu:D. Każda baza jest inna i ma swoją specyfikę którą trzeba poznać aby swobodnie z niej korzytać. Żaden interfejs bazodanowy sprawy nie załatwi jednynie może ułatwić korzytanie i ograniczyć czas na pisanie własnych rozwiązań. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja polecam DB_DataObject
|
|
|
![]()
|
|
Sorka że długo nie odpisywałem ale poprostu o temacie zapomniałem i wogóle przestałem pisać w php. Ale znowu ryszyłem i problem pozostał. Czy lepiej wybrać PDO? jak mi wiadomo (możliwe że źle wiem) to w PDO wystarcze że zmienie jaką baze używac i bedzie działać nadal?? Oświećcie mnie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja proponuje korzytać z ADODB które korzyta z PDO.
Nie znam żadnej tak wypasionej bibloteki jak adodb(oczywiście do baz danych). Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:01 |