![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zmienną tekstową zawierającą nazwę elementu tablicy:
$tab przechowuje stringi:
Chciałbym je wyświetlić. Dlaczego nie działa mi coś takiego?
Jeśli pozbędę się znaku $ z wartości przechowywanej w $nazwa, również nie działa. Ze skalarami nie ma problemów, konstrukcja $$ nie działa mi tylko z tablicami. Obszedłem to wyłuskując indeksy $tab z $nazwa za pomocą wyrażeń regularnych, ale chyba da się to zrobić bez armaty? ![]() -------------------- dehumanization in progress
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zawartosci tablicy echo raczej nie pokaze.
2. Wywal ten szit... zgadnij czemu ![]()
3. print_r" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Ten post edytował ActivePlayer 2.09.2004, 22:44:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze. A weźmy ciekawszy przypadek.
Niech $tab będzie talicą asocjacyjną:
A mój string zawiera coś takiego:
Problem polega na sprawdzeniu, czy w $tab rzeczywiście istnieje wartość z indeksem xxx. Próbowałem czegoś takiego:
Ale oczywiście nie działa. Da się to sprawdzić bez korzystania z wyrażeń regularnych i zabaw z substr()? -------------------- dehumanization in progress
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A probowales z funkcja strlen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh... gdzies w kursie OOP kiedys czytalem ze jesli chcesz zrobic referencje tablicy to walisz to tak:
ale nie jestem pewien czy to dokladnie o to chodzi ![]() Ten post edytował Ive 3.09.2004, 14:05:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Referencje pwoduja ze $a i $b odwoluja sie do tego samego miejscan w pamieci. $a i $b wskazuja na ta sama zmienna. To sa referencje ![]() Fajny ten kurs musail byc ale wole czytac manual czy coś. Ten post edytował null 3.09.2004, 14:24:49 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurs dostepny na php.pl [made by Naflein - czy jakos tak
![]() a oto cytat z niego: Cytat // przypomnijmy, jak wygląda tworzenie referencji do nie-obiektów np. tablic $tablica = array(1 => 'jeden', 2 => 'dwa', 3 => 'trzy'); $tab = &$tablica; // tutaj musimy użyć znaku "&" tym sie kierowalem ![]() a tu dokladny link do rozdzialu kursu w ktorym jest ten kod: Używanie obiektu, referencje |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem moze na o to samo chodzi
Ale jak cos: Referencje na php.net EDIT: tO BYLO WYTLUMACZNIE TYLKO Ten post edytował null 3.09.2004, 15:19:08 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
autor tematu ma na myśli zmienne zmienne (variable variables) a referencje to coś zupełnie innego
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(rogrog @ 2004-09-03 15:14:43) autor tematu ma na myśli zmienne zmienne (variable variables) a referencje to coś zupełnie innego Właśnie ![]() Nieważne, rozwiązałem to za pomocą regexpów (skrypt CLI na potrzeby localhosta, więc nie ma problemów z wydajnością ![]() -------------------- dehumanization in progress
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
ale przecież można to zrobić znacznie prościej, przy pomocy eval " title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Tym samym główna nagroda trafia do DeyVa
![]() Dzięki. Ten post edytował szafranek.net 4.09.2004, 16:03:28 -------------------- dehumanization in progress
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:45 |