![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam male problemy i nie wiem jak je rozwiazac. Niektore moga byc proste a niektore nie:
1. Czy istnieje zapytanie SQL, ktore zapisuje cala baza do pliku (tzw. export)? Jesli tak to jakie to zapytanie i w takim razie jakie jest zapytanie do importu. Moga byc rowniez same tabele jak nie ma bazy. Oczywiscie chodzi mi z poziomu php. 2. Mam formularz. Dane z formularza przysylane sa do mysql'a. A pozniej odczytywane. Pytanie moje jest takie: Jak je odczytywac zeby html nie byl dostepny. tzn. Jesli ktos w tresci np. news'a wrzuci <h1></h1> to zeby nie mial gigantycznych liter. 3. No i tym samymy jak zrobic zeby enter w formularzy zastepowalo <br />, czyli zeby enter byl enterem jak wyswietlam pozniej np. newsa a nie spacja. 4. Najtrudniejsze pytanie i najdziwniejsze mi sie wydaje: Jesli uzywam zapytan SQL w php to jesli uzywam `` to dziala a jesli '' to nie zawsze, oto przyklady: -> TO DZIALA -> TO NIE DZIALA No i pytanie: Jak i kiedy mam uzywac tego `` a kiedy tego ''. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. strip_tags()
4. uzywaj tylko '' (zwykle apostrofy) do zamykania wen stringow, nazw tablic, kolumn nie umieszczaj wewn. niczego ('', ani ``) no chyba ze uzyles nazw zarejestrowanych (czego sie nie zaleca) 3. nl2br() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. ags() by się ich pozbyć całkiem htmlentities() wyświetli <h1> jako tekst widoczny nie wpływając na czcionkę 3. pobierz, plaintext
Wiem że troche to dziwnie wygląda ale taki zapis jest raczej najpoprawniejszy. Ten post edytował Kuziu 26.02.2006, 16:28:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzieki, za odpowiedzi naprawde sie przydaly, ale co z pytaniem pierwszym? A i nie bardzo rozumiem odpowiedzi na czwarte. Bo dalej nie wiem kiedy powinno sie uzywac ` a kiedy ' a kiedy ". moze co do tych dwoch ostatnich to jeszcze wiem ale nie widze roznicy miedzy ` a '. No a raz dziala a raz nie. W kazdym razie dziekuje za odpowiedzi, jak ktos potrafi to prosze jeszcze o 1 i 4:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ad1)
Cytat Czy istnieje zapytanie SQL, ktore zapisuje cala baza do pliku (tzw. export) Cytat Oczywiscie chodzi mi z poziomu php. To się zdecyduj... ma to byc zapytanie, czy ma to byc w php? jak php to se pobierz wszystkie dane i se je zapisz. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ad4) '' oznaczją tekst . i tylko do tego nalezy je uzywac.a ze czasami to dziala, to juz wina mysql ze nie podchodzi konsekwetnie do pewnych rzeczy (to tylko moja prywatna opinia ). `` oznaczają nazwy pól, tabel itp. i tylko do tego nalezy ich uzywac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Dzieki:) A chodzi o zapytanie SQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem zapytanie nie istnieje ale istnieją skrypty do tego, ja zawsze korzystałem z nukowskiego sql.dump.
Poszukaj, równie dobrze można ten skrypt na funkcję przeobić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.09.2025 - 02:53 |