|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Ostatnio eksperymentuje z Zendem i mam problem z relacjami. Wiem jak zrobić proste relacje ale nie wiem w jaki sposób zrobić o to przykłąd:
W pewnej relacji wybieramy jakieś rekordy z tabeli związanej ale chcemy do tego ograniczyć pewne żeczy np: jeżeli pole "ABC" != NULL czyli warunek where. Przykład: Tabela "Users" ||--->00 'images' Wybieramy 1 użytkownika i wszystkie jego obrazki ale nie wybieramy tych które mają wartość "active" == NULL Mam o to taki kod:
Wszystko fajnie wybiera ale właśnie chce jeszcze ograniczyć po przez jakieś wartośći. Z góry dziękuję. Chyba znalazłem swoją odpowiedź ale nie wiem czy dobrze że tak się robi. Mianowicie, żeby ograniczyć jeszcze w jakiś sposób trzeba skorzystać z metody 'select' z Zend_Db_Table_Select. Czyli jeżeli mamy:
Nie wiem tylko do czego służy to null w metodzie findDependentRowset(); Nie wiem czy jest to dobrze ale na pewno działa. Jak macie lepsze rozwiązania to chętnie posłucham. |
|
|
|
Fluke [Zend] Relacje 11.10.2011, 21:50:49
5k7 Ja na twoim miejscu zrobiłbym relacje w samej bazi... 14.10.2011, 12:12:41
Ges http://framework.zend.com/manual/en/zend.d...ation... 14.10.2011, 15:01:34 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 08:35 |