![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem początkującym w zend framework i jestem ciekawy jak można w tym frameworku zrobić coś takiego
jak jest w panelach administracyjnych czyli np przy wyświetlaniu newsów [checkbox] | np tytuł | opcje [checkbox] | np tytuł | opcje [checkbox] | np tytuł | opcje <input type="submit" value="usuń zaznaczone" > dotychczas programując w PHP robiłem to bardzo prosto jakaś tam pętla
no wiecie w każdym razie o co mi chodzi . W zendzie formularze robi się za pomocą zend form można sobie zrobić tam klasę popuzupełniąć to metodami i wyświetlić do widoku A co z formularzami tego typu jak ja podałem ? czyli generowanymi z bazy danych mam to zrobić w widoku czy jest jakiś ładniejszy sposób na to ? jeśli ktoś by był tak miły i miał to w swoich projektach proszę o przykładowe rozwiązanie ja już sobię oblukam jak to jest zrobione pozdrawiam ;D ps sorki za taki chaos w moim pytaniu Ten post edytował larson7221 4.03.2012, 23:01:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalnie w Zend _Form robisz:
Parametry do formularza (jeśli jakieś są) przekazuje przez kontroler i konstruktor formularza. Ale pewnie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robić to bezpośrednio w formularzu. Można też w kontrolerze obrabiać fomularz:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki , trochę mi rozjaśniłeś sprawę jak wrócę do domu to się pobawię
![]()
Chyba jednak nie działa wyświetla mi tylko jeden chckbox na dodatek ze złym id
oto wygenerowany kod model jest na 100% dobrze zrobiony bo w widoku użyłem go identycznie i wyświetla newsy ps poza tym nadal nie wiem jak wyświetlić formularz tak jak powyżej |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki
doszedłem do tego momentu ok ale ja potrzebuję utworzyć dokładnie taki formularz + stronicowanie ![]() ps doszedłem do czegoś takiego jak dekoratory czy dzięki temu będę mógł stworzyć to co chcę ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz być masochistą to proszę bardzo
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
rozumiem że nikt nie potrafi mi pomóc i jest to ciężkie do zrobienia ? .
Szukam już 4 godzinę jakiejś metody która mogła by wyświetlić obiekt checkbox z Zend_Form_Element_MultiCheckbox tak jak się to robi $this->form2->getelement("usun"); tylko że w przypadku Zend_Form_Element_MultiCheckbox wszystkie checkobxy mają name=usun[] to zrozumiałe bo nazwa powinna być tablicą chcąc gdzieś te dane przesłać ale nie załatwia mnie to bo tych checkboxów nie mogę sobie poukładać jak chcę . Metoda getElement pobiera wd name a nie wd id elementu czy jest na to jakiś sposób ? jeszcze raz bardzo proszę o pomoc . Koniecznie muszę zaimplementować w ten sposób formularz , jak podany jest na zdjęciu . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie zendowe formularze mają to do siebie, że czasem są upierdliwe do stylowania wyglądu. Ale wszystko się da zrobić
![]() 1. W najprostszych przypadkach, można przypisać odpowiednim elementom formularza atrybuty ID oraz CLASS i w arkuszu CSS kombinować jak elementy poustawiać, aby wyglądały jak chcemy. 2. Jak powyższe to za mało, to możesz zmienić ustawienia dekoratorów elementów formularza oraz dekoratorów samego formularza. Czasem sama zmiana kolejności użytych dekoratorów pozwala osiągnąć zamierzony efekt. Tym sposobem wyrenderowany formularz nie zawiera domyślnych tagów <dd>, <dl> itd., tylko powiedzmy <ul>, <li>, <div> i tak dalej - co sobie sam ustalisz, z odpowiednimi nazwami klas itd. 3. Największą kontrolę w określaniu wyglądu formularza masz wówczas, gdy do jego renderowania użyjesz dekoratora viewScript, bo to polega na tym, że tworzysz dla takiego formularza osobny plik widoku (.phtml) i w nim konstruujesz cały HTML ręcznie. W takim widoku dostępne są wszystkie dodane do formularza elementy i atrybuty samego formularza oraz view helpery - jest to standardowy szablon przetwarzany przez Zend_View. Można to zrobić np. tak: w metodzie init() formularza (albo konstruktorze, czy po prostu na obiekcie forma, bo metoda jest pubiczna) wywołujesz:
Powyższy kod zastępuje domyślne dekoratory formularza jednym, który używa do wyrenderowania formularza szablonu widok_formularza.phtml. Ten szablon musi znajdować się w ścieżce, w której znajdzie go Zend_View; możesz też ustawić taką ścieżkę do własnego folderu, w którym trzymasz ten plik, wywołując metodę addScriptPath() obiektu Zend_View zwracanego przez Zend_Form::getView():
I teraz zostaje tylko utworzenie szablonu widok_formularza.phtml. Przykłady jak to robić: http://framework.zend.com/manual/en/zend.f...tors.viewScript http://www.karolnowicki.pl/zend-framework/...w-zend_form-se/ po więcej szukaj w google: zend_form viewScript Przydatne materiały o dekoratorach formularzy są w manualu zenda i np. tutaj: http://devzone.zend.com/1240/decorators-with-zend_form/ -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]() ![]()
|
|
dzięki
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:41 |