![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, ostatnio zacząłem używać Zend_Navigation. I posiadam następujący bootstrap:
Oraz pliki xml: navigation.xml: Kod <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <root> <main> <start> <label>START</label> <controller>index</controller> <action>start</action> </start> <imprezy> <label>IMPREZY</label> <controller>index</controller> <action>imprezy</action> </imprezy> <oferta> <label>OFERTA</label> <controller>index</controller> <action>oferta</action> </oferta> <galeria> <label>GALERIA</label> <controller>index</controller> <action>galeria</action> </galeria> <kontakt> <label>KONTAKT</label> <controller>index</controller> <action>kontakt</action> </kontakt> </main> </root> Oraz, route.xml: Kod <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <root> <main> <imprezy type="Zend_Controller_Router_Route_Static"> <route>imprezy.html</route> <defaults> <controller>index</controller> <action>imprezy</action> </defaults> </imprezy> <oferta type="Zend_Controller_Router_Route_Static"> <route>oferta.html</route> <defaults> <controller>index</controller> <action>oferta</action> </defaults> </oferta> <oferta type="Zend_Controller_Router_Route_Static"> <route>oferta.html</route> <defaults> <controller>index</controller> <action>oferta</action> </defaults> </oferta> <kontakt type="Zend_Controller_Router_Route_Static"> <route>kontakt.html</route> <defaults> <controller>index</controller> <action>kontakt</action> </defaults> </kontakt> </main> </root> A problem jest generowanie linków przez Zend_Navigation, za chiny nie mogę znaleźć w dokumentacji oraz w necie w jaki sposób zmusić Zend_Navigation do generowania tras, które zdefiniowałem w route.xml. Czy jest jakiś sposób na zdefiniowanie np w navigation.xml nazwy trasy, która będzie używana ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Czy jest jakiś sposób na zdefiniowanie np w navigation.xml nazwy trasy, która będzie używana Tak. Z pomocą przyjdzie Zend_Navigation_Page_Mvc, a dokładniej parametr route. Zamiast kontrolera i akcji podajesz nazwę ścieżki.
Powód edycji: [batman]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki batman, poprawiłem swój plik routes.xml, jednak to zrodziło moje kolejne pytanie. W momencie gdy usunę tagi <controller> i <action> i wstwie <route> z nazwą ścieżki owszem jest gitara Zend_Navigation generuje mi menu z właściwym linkiem, ale co w przypadku gdy chce pozostać przy domyślnym routerze a tylko cześć linków niech korzysta z routerów ?
Kod <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <root> <main> <start> <label>START</label> <controller>index</controller> </start> <imprezy> <label>IMPREZY</label> <route>imprezy</route> </imprezy> <oferta> <label>OFERTA</label> <route>oferta</route> </oferta> <galeria> <label>GALERIA</label> <controller>index</controller> <action>galeria</action> </galeria> <kontakt> <label>KONTAKT</label> <route>kontakt</route> </kontakt> </main> </root> Co ciekawe odkrycie, że w momencie gdy wpisuje localhost linki są generowane poprawnie,natomiast po wejściu na stronę np oferta.html, opcja menu START prowadzi do strony oferta.html (tak samo się dzieje z działem galeria) proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Tak na szybkiego, to jedyne co przychodzi mi do głowy to brak domyślnego routera, czyli takiego, który będzie przepisywał pierwszy człon adresu na kontroler, a drugi na akcję. Ale to tylko strzał na ślepo. Dopiero jutro będę mógł przysiąść z kodem.
|
|
|
![]()
|
|
Domyślny router jest i działa bo jak wpisze w URL: /controller/action to wszystko gra, z resztą nie usuwałem go tylko użyłem addConfig co powinno dodać te ścieżki do bieżącej, chyba, że się mylę (Używam ZF 1.10.8)
Przepraszam , że nowy post ale jakoś nie mogę znaleźć przycisku edytuj, problem rozwiązałem ! Problemem był kontroler zenda używał do generowanie menu aktywnej ścieżki route, dlatego nadpisywał mi inne pozycje w menu |
|
|
![]()
|
|
Cieszę się, że udało Ci się rozwiązać problem. Dopiero dzisiaj znalazłem chwilę, aby siąść do kodu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:48 |