![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Posiadam formularz:
w controllerze przekazuje go do widoku
I to działa wszystko. Rozchodzi mi się o funkcję isValid. Mam przykładowo: i nie wypełniając żadnego pola to tak daje wynik: ok + prosze wytłumaczcie mi o co chodzi z funkcja $form->getData skoro i tak pokazują aby pobierac dane z klasy request? ($this->getRequest()->getPost()); ktoś pomoże? @up (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował aras785 27.07.2013, 00:03:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieje się tak, ponieważ metoda isValid() sprawdza czy dane podane przez użytkownika są poprawne tj. przechodzą walidację.
Ty natomiast nie masz żadnej walidacji, dlatego wyświetla 'ok'. Odnośnie tego:
Nie jestem pewny czy wyżej wymieniony parametr przyjmuje wartość true, natomiast jestem pewny że przyjmuje wartość 'required' gdyż jest to atrybut pola formularza
Jak zrobić aby formularz poddawany był walidacji? W modelu utwórz akcję w której zadeklarujesz validatory, filtry. Np: Register\Model\RegisterUser
W kontrolerze:
Wtedy nasze dane poddawane są walidacji. Cytat prosze wytłumaczcie mi o co chodzi z funkcja $form->getData skoro i tak pokazują aby pobierac dane z klasy request? ($this->getRequest()->getPost()); Ten kod:
Zwraca dane wpisane przez użytkownika Kod:
Zwraca dane po walidacji Wobraź sobie że użytkownik wpisuje w polu hasło takie coś: <p>mojetajnehaslo</p> Jeżeli po metodzie isValid() nie pobierzesz przefiltrowanych danych to walidacja nie ma zbytnio sensu. Ponieważ dalej będziesz operował na danych wpisanych przez użytkownika, a nie przefiltrowanych. Ten post edytował RiE 29.07.2013, 14:37:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki mistrzu ! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Lepiej to wytłumaczyłeś niż na zf2 jest opisane:) Dziękuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:14 |