![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem już na finishu tworzenia mojej strony w zendzie (głównie dzieki determinacji i forumowiczom php.pl) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) mam jednak jeszcze pare pytań poniewaz nie znam jeszcze do konca mozliwosci zenda: 1. Jak moge zmienić tytuł kazdej strony z poziomu kontrolera/widoku. Wiem jak to zrobić z poziomu widoku ale rozwiazanie dośc glupie (nie zamykam head w layoucie i po prostu dodaje <title>zmienna</title></head> (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) 2. Na kazdej stronie chciałbym includowac jeden widok a mam tak ustawione katalogi: views scripts index index.phtml cos.phtml artykul index.phtml galeria index.phtml jak moge includować plik cos w kazdym widoku index? bo jak np daje taka scizke:
to jest błąd |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potestowałem tego partiala ale absolutnie nie spełnia moich oczekiwań
porzebuje mieć coś takiego -> kontroler który zwraca coś do widoku i ten widok includuje w moich innych widokach tymczasem mam kolejne pytanie 3. Jak do takiego zapytania dodać kolejnego where, order i limit ? $comments = new Default_Model_DbTable_Comments(); $this->view->comments = $comments->fetchAll('comment_petition_id = ' . $pet_data['id']); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 w layoucie w sekcji head wstaw (o ile nie masz):
w akcji kontrolera:
lub w widoku
2. hmm chyba coś przekombinowujesz też uważam, że partial powinien wystarczyć;-) 3. Może użyj selecta: http://framework.zend.com/manual/en/zend.db.select.html ? Ten post edytował omeck 8.08.2009, 20:04:02 |
|
|
![]()
|
|
1. headtitle działa świetnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dzieki wlasnie o takie cos mi chodziło
2 . z partialem mam problem taki że: stworzyłem sobie views/scripts/test/partial.phtml w TestController stworzylem akcje partialAction i tam daje jakie echo jak otworze www.strona.com/test/partial to mi pokazuje to echo ale jak otworze strona na ktorej includuje tego partiala to mi pokazuje tylko statyczny tekst ktory byl w partial.phtml a że potrzebuje wywołać w nim skrypt to nie wiem co z tym zrobić 3. z select mam taki problem że nie wiem co zrobic zeby wyswietlaly mi sie wszystkie rekordy ktore spelniaja ten warunek a nie jeden dla tego wole to zrobic fetchAll + pętla /edit 4. pytanie Czy da się ustawić jakąs globalną zmienna którą bede mógł w kazdym widoku/kontrolerze wpisac? Ten post edytował Ikky 9.08.2009, 11:03:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2 . z partialem mam problem taki że: stworzyłem sobie views/scripts/test/partial.phtml w TestController stworzylem akcje partialAction i tam daje jakie echo jak otworze www.strona.com/test/partial to mi pokazuje to echo ale jak otworze strona na ktorej includuje tego partiala to mi pokazuje tylko statyczny tekst ktory byl w partial.phtml a że potrzebuje wywołać w nim skrypt to nie wiem co z tym zrobić Powiedzmy, ze zawartość partialu to widok, który może być używany w innych widokach. Możesz w nim używać konstrukcji PHP oraz przekazać do niego dane, na których można potem operować (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) 3. z select mam taki problem że nie wiem co zrobic zeby wyswietlaly mi sie wszystkie rekordy ktore spelniaja ten warunek a nie jeden dla tego wole to zrobic fetchAll + pętla może pokaż tego selecta... /edit 4. pytanie Czy da się ustawić jakąs globalną zmienna którą bede mógł w kazdym widoku/kontrolerze wpisac? Nie znam dokładnie założeń Twojej aplikacji, ale może wystarczy użycie Zend_Registry (http://framework.zend.com/manual/en/zend.registry.html) lub użycie Zend_Session_Namespace (http://framework.zend.com/manual/en/zend.s...asic_usage.html)? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:08 |