![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Wiem, że może trochę za dużo bym chciał, ale mógłby mi ktoś wyjaśnić jak wygląda w Zend Framework obsługa bazy danych, a dokładnie utworzenie modelu, przekazanie tego do kontroler i stamtąd do widoku, byłbym bardzo wdzięczny, nie chodzi mi o jakąś łopatologie, tylko prosty przykład. W necie czytałem co i jak, ale jest tak napisane że nic nie czaję i u mnie wywala same błędy. Jak stworzyć kontroler i widok to wiem, ale nie mam za chiny pojęcia na temat obsługi bazy danych. Ten post edytował ExPlOiT 26.01.2010, 22:47:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat W necie czytałem co i jak Nie wiem w jakim necie to czytales, ale w manualu ZF masz to opisane dość dobrze.Cytat i u mnie wywala same błędy. No to pokaz swoj kod i swoje bledy
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest widok. Model:
Kontroler: Podejrzewam, że wszystko jest źle, ale właśnie dlatego prosiłem o jakiś przykład. Błąd dostaje taki: Kod Fatal error: Declaration of HelloController::__construct() must be compatible with that of Zend_Controller_Action_Interface::__construct() in C:\wamp\www\application\controllers\HelloController.php on line 31
Ten post edytował ExPlOiT 26.01.2010, 23:11:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale przeciez on ci się czepia do kontrolera a nie do modelu...
Poza tym kod, który szumnie nazwales MODEL nie ma nic wspolnego z tym co sie w ZF nazywa modelem. Weź najpierw przeczytaj tutorial na stronie zenda a dopiero jak go przejdzieszb bierz sie po malu za modele. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
I właśniego dlatego chciałem prosty przykład wykorzystania baz danych w ZF, i połączenie tego w jedną całość, no ale cóż może coś wymyśle.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat no ale cóż może coś wymyśle. Ale ty nic nie wymyslaj! Od tego masz tutka na stronie zenda o ktorym ci po raz kolejny wspominam. Przejdź najpierw go bo nie masz nawet podstaw by ruszac z zendem. Na forum naprawde nie zadaje sie pytan, na ktore odpowiedzi znajdziesz w innych ogolnie dostepnych tutkach.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Temat do zamknięcia, a ja sobie dam spokój bo nie mogę się połpać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowe wykorzystanie bazy danych w ZF:
w pliku /application/configs/application.ini ustawiamy zasoby do połączenia z bazą danych: resources.db.adapter = pdo_mysql resources.db.params.host = localhost resources.db.params.username = USER resources.db.params.password = PASSWORD resources.db.params.dbname = NAZWA_BAZY // --------------------------------------------------- I gdzieś dalej w kodzie:
Ten post edytował darko 26.01.2010, 23:40:29 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Wreszcie zakumałem wszystko o co mi chodziło
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat do zamknięcia, a ja sobie dam spokój bo nie mogę się połpać. A już chciał się poddać ![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Bo sto razy łatwiej jest mi coś zrozumieć, jak mi ktoś wyjaśni, niż jakbym miała samemu do tego dojść, tymbardziej, że jak zrobiłem wszystko zgodnie z tutorialem to miałem same błędy.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat , że jak zrobiłem wszystko zgodnie z tutorialem to miałem same błędy. A w ktorym miejscu tego tutoriala kazali ci pisac kontruktor do kontrolera?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:03 |