![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, tak jak w temacie... w jaki sposob w zend framework wydobyc segment ktory chcemy z url ?
wiem ze w CI jest cos takiego jak $this->url->segment(i) czy jest cos podobnego w ZF ? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko jesteś w stanie wyciągnąć z Zend_Controller_Request_Http tylko nie ma tutaj numeracji, jak w CI a następująca kolejność:
baseUrl() getModuleName() getControllerName() getActionName() Do pozostałych parametrów dostaniesz się już zwyczajnie poprzez nazwy parametrów (np. getPost('user')); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wlasnie nie do konca rozumiem tego dostawania sie do parametrow ... jak mam strone www.mojastrona.pl/mojastrona1/parametr (mam ustawiony route z mojejstrony1 do kontrolera mojastrona i akcji "1") i jakos do zmiennej sciagnac element segmentu url "parametr". Nie mam go w zaden sposob okreslonego przeciez (jezeli dobrze mi sie wydaje). Nie mam zmiennych $_GET.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż ten routing. Skąd chcesz dostać się do tych parametrów (z templatu widoku, kontrolera czy modelu ?)
|
|
|
![]()
|
|
taki przyklad - prosty routing. Wszystkie wygladaja tak samo. Chcialem przekierowac akcje formularza wpisujac action="authorization" zeby przekierowalo do akcji process kontrolera auth. a ogolnie to na stronie mam strony login i register. I teraz chce fragment widoku ustawic w zaleznosci od tego jaka strona jest otwarta i do tego chcialem wykorzystac segment URL jezeli otwarty jest segment register to zeby nie wyswietlal sie fragment logowania na stronie itp. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o przekierowanie do innej akcji to jest metoda kontrolera Zend_Action - _forward .
Ten post edytował tvister 29.11.2011, 08:47:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 6 Dołączył: 19.12.2010 Skąd: Krzyżanowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kontrolerze
$this->_getParam('parameter'); |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:23 |