![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cześć, mam mały problem. Otóż wysyłam sobie dane z formularza do mysql (dane przechodzą poprzez nl2br, aby entery zamieniło na <br />) i jak pobieram dane z mysql, to zamiast mi wyświetlać te entery, to mi wyświetla na stronie tagi <br />, na 100% sam nie umieszczałem w kodzie htmlspecialchars, a więc musi być coś innego lub standardowo przy przesyłaniu (lub odbieraniu danych). Proszę o pomoc.
Ten post edytował in5ane 24.06.2009, 19:49:37 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Pokaż kod, którym zapisujesz i którym odczytujesz dane. Jeśli używasz Zend_Form, to dołącz też kod formularza.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Taka mała uwaga: nl2br powinieneś stosować dopiero w momencie wyświetlania tesktu na stronie, a nie podczas zapisywania go do bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Funkcja służąca za dodawanie do bazy:
Formularz dodający:
Funkcja służąca za odczytywanie:
Widok - odczytywanie: Chciałbym jeszcze zabezpieczyć w tej pierwszej funkcji zmienną content tym flitrem, ale tak, żeby mi tego <br /> nie usunęło. Z góry dzięki za pomoc. Ten post edytował in5ane 24.06.2009, 19:47:59 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wkladasz do bazy z nl2br a potem po pobraniu z bazy jeszcze to escapujesz. to chyba wiec logiczne, ze <br /> zostaną wyescepowane i poleci tekst <br /> a nie html <br />
poza tym jak juz napisano: Cytat Taka mała uwaga: nl2br powinieneś stosować dopiero w momencie wyświetlania tesktu na stronie, a nie podczas zapisywania go do bazy danych.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Używasz helpera escape, który uniemożliwia wykonanie kodu html. Helper ten po prostu go wyświetla. I dlatego masz problem.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
wkladasz do bazy z nl2br a potem po pobraniu z bazy jeszcze to escapujesz. to chyba wiec logiczne, ze <br /> zostaną wyescepowane i poleci tekst <br /> a nie html <br /> poza tym jak juz napisano: Nie wiedziałem w sumie co to escape robi, nie doczytałem, używałem, bo było w tutorialu. Ten post edytował in5ane 24.06.2009, 19:56:35 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Tak samo jak przy zapisywaniu.
|
|
![]()
|
|
A teraz mam pytanie, jak mogę zrobić tak:
ale, żeby działało <br />, no bo chodzi, mi o to, aby ludzie nie wpuścili mi zbędnego kodu html do bazy. @edit: dzięki batman, już działa. @edit2: tobie nospor też wielkie dzięki. Ten post edytował in5ane 24.06.2009, 20:01:36 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:17 |