Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Zarobki programisty php
mylovelyengland

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym wiedzieć na jaką płacę mogę liczyć jako programista php. Docelowym miastem jest lublin. Czy po roku doświadczenia możliwa jest pensja 3500 netto?W lublinie oczywiście.Czy lublin bardzo odbiega od innych miast pod względem zarobków?
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk

-----

Tak naprawdę, to to zależy od tego ile się nauczysz przez ten rok i ile wynegocjujesz smile.gif Ale IMO jest możliwe wink.gif
+Quote Post
mylovelyengland

-----

ale lublin jest dużo gorszym miastem jeśli chodzi o zarobki?

I prawda to jest że programiści php zarabiają najmniej?
+Quote Post
rad11

-----

Tu masz statystyki jako takie możesz sobie porównać i się dowiesz. Tak w Lublinie statystycznie programista mniej zarabia co nie oznacza że tak musi być.
+Quote Post
mylovelyengland

-----

To załóżmy 6000 brutto po 3 latach w php idzie wyciągnąć w lublinie?
+Quote Post
rad11

-----

Wszystko zależy ile będziesz potrafić, ale wydaje mi się że jak kumasz czacze to nie powinno być problemu.
+Quote Post
aras785

-----

Cytat(mylovelyengland @ 1.04.2016, 09:29:43 ) *
To załóżmy 6000 brutto po 3 latach w php idzie wyciągnąć w lublinie?

Jest kilka opcji:

Możesz tak samo być bezrobotny i modlić się żeby ktokolwiek Cię zatrundil
Możesz zarabiac 1500 netto
Możesz zarabiać 3500 netto
Możesz zarabiać 10 000 netto
Możesz zarabiać 100 000 netto
itd...

Pracodawca musi też na tym zarabiać. Jeśli Twoja praca przyniesie firmie 20k/mc to i ty dostajesz odpowiedni pieniądz.
A jeśli Twoja praca przynisie 2000 zł to nie licz na to, że będziesz zarabiał cały czas 6000 netto.

Pozdrawiam
+Quote Post
Johnas

-----

1 opcja to ta którą ja stosuję biggrin.gif

--------------------
Jak coś jest dobre, to nie znaczy że nie może być to lepsze - Ideały nie istnieją ;D
Strony internetowe Świnoujście
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

W każdym mieście z większymi firmami masz wybór lokalne agencje z małym zarobkiem lub korpo z większym.
Po roku 3k na lajcie jeśli ogarniesz fw i oop. Kolejna sprawa, jak już ogarniasz to może praca zdalna? wink.gif
+Quote Post
daro0

-----

Wszyscy tylko tłuką o tych dobrych programistach, tylko że doświadczenia doświadczeniu nierówne. Mam ok. półtora roku doświadczenia w PHP, z czego ok. roku w Kohanie, teraz piszę na zlecenie pewien serwis ogłoszeniowy i ze względu na to że znam framework na wylot i pewne już doświadczenie (wcześniej siedziałem dużo w innych technologiach) radzę sobie z tym projektem własciwie bez większych problemów.

Bardzo bym się ucieszył gdybym w Lublinie dostał 2,5K na rękę, co podejrzewam że też nie jest takie proste, bo wszędzie się wymaga (tu mówię o tych co robią projekty na FW) Symfony 2 a tutaj doświadczenie mam nikłe, nie to co Kohana. Podejrzewam że znajomość nawet na wylot tego frameworka jest mi jeśli chodzi o perspektywy na etat z tego powodu nieprzydatna i wypadałoby się nauczyć Symfony, o ile faktycznie jest w tym sens.

Ponadto pracuję jako freelancer i to samodzielnie więc jestem tym tak zwanym Full Stack Developerem i wydaje mi się że jest to wystarczający powód żeby firmy w ewentualnych rozmowach mogły zbijać sobie stawki a ja nawet bym nie podskoczył więc nie gadajcie o wysokich zarobkach. Zawsze się znajdzie sposób żeby komuś udowodnić że tak naprawdę ma nikłe doświadczenie, tylko po to żeby można było zbijać stawki.

Pewnie obstawiam że jeśli by się jednak coś trafiło nawet w Kohanie, to pomimo dobrej znajomości te 2,5K netto to max. Co do raportów płacowych publikowanych w prasie, specjalnie chyba wybierają selektywnie tych najlepszych którzy zarabiają najwięcej a których jest garstka, tylko żeby stworzyć pozory eldorado w IT a o większości tych którzy zarabiają małe pieniądze w małych firmach nie napiszą, no bo niby po co ujawniać niewygodne fakty?
+Quote Post
aniolekx

-----

ostatnio fullstack bez angulara nie istnieje, a widelki sa wyzsze od programistow backendu
+Quote Post
Turson

-----

Łódź też blado wypada pod względem IT w Polsce. Mało jaka firma robi ciekawe aplikacje na nowoczesnych narzędziach, bo większość to "garaże CMS" z wordpressami itd... A jaki poziom aplikacji, taka płaca. Wystarczy popatrzeć PHPers: Jobs na FB jak często są oferty właśnie stąd. Jak widzę oferty z Wawy czy Wrocławia to aż mnie coś w tyłek uciska tongue.gif jeszcze rok studiów i mam nadzieję, że stąd ucieknę
+Quote Post
peter13135

-----

Cytat
Zawsze się znajdzie sposób żeby komuś udowodnić że tak naprawdę ma nikłe doświadczenie, tylko po to żeby można było zbijać stawki.

Równie dobrze można wymyślać powody, dlaczego to programiści podbijają stawki.

W IT mamy w miarę wolny rynek. Raczej nie uważałbym, że to źle, że pracodawca szuka taniego pracownika.

Poza tym, Twój post utwierdza mnie w przekonaniu, że to dobrze, że zrezygnowałem z PHP.

--------------------
:)
+Quote Post
aras785

-----

Jako programiści mamy dodatkowo ten plus, że bardzo łatwo jest nam stworzyć coś "swojego" po godzinach - co może przynieś systematyczne pieniądze (lub też nie).

Ten post edytował aras785 4.04.2016, 07:06:03
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Cytat(daro0 @ 1.04.2016, 16:27:12 ) *
Zawsze się znajdzie sposób żeby komuś udowodnić że tak naprawdę ma nikłe doświadczenie, tylko po to żeby można było zbijać stawki.
Pozwól, ze sparafrazuję: zawsze znajdzie się sposób żeby znaleźć innego pracodawcę. Można też zostać pracodawcą.

O ile jestem za odpowiednim wynagrodzeniem za pracę, tak nie liczyłabym na to, że pracodawca podzieli się z Tobą jak ze wspólnikiem. Nie po to jest pracodawcą smile.gif.

Nikt nie jest przykuty do danego miejsca i zawodu, można się przemieszczać, przebranżowić - zwłaszcza w IT. Pytanie brzmi czy da się pogodzić Twoje oczekiwania finansowe z oczekiwaniami co do wykonywanej pracy i jej miejsca.
+Quote Post
daro0

-----

Cytat(Daiquiri)
Pozwól, ze sparafrazuję: zawsze znajdzie się sposób żeby znaleźć innego pracodawcę.

Być może nie wyraziłem się jasno. Mnie chodzi o perspektywy a raczej o prawdopodobieństwo że startując do dowolnej firmy informatycznej w Lublinie jako programista PHP, znając MVC i działając na frameworku będę miał szansę zarobić tam min. 2,5K netto, na umowie o pracę. O perspektywy bo tu chodzi o zarządzanie ryzykiem (i minimalizację kosztów). Każdy wyjazd do Lublina i z powrotem to jakieś 25zł z mojej perspektywy, więc 10 rozmów kwalifikacyjnych, to już 250 zł a rekrutacje są jeszcze kilkuetapowe, łatwo więc policzyć koszty takich spotkań. Ile to będzie? Ze dwie firmy na 10 będzie w stanie tyle zaoferować przy ok. 1 roku doświadczenia z frameworkiem w PHP? Pewnie tak, bo założyłbym tu zasadę Pareto.

Choć z drugiej strony na PHPers: Jobs są podawane widełki, jednak bardzo często takich widełek się nie podaje a to może oznaczać stratę czasu i pieniędzy na dojazdy, kiedy to się okaże że to co proponują jest niewystarczające. Idąc dalej, nie zamierzam rezygnować z PHP, to mnie wręcz jara, natomiast co do tego co napisałem wyżej, zawsze wystarczy że nie znam choćby Angulara (no chociaż przeglądałem jego możliwości, fajna sprawa) ale dotychczas nic w tym nie robiłem i już może być pretekst żeby zapłacić mniej. I jak w takiej sytuacji negocjować warunki?
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Nie mam zamiaru teoretyzować na temat tego jakie zarobki w Lublinie są osiągalne, a jakie nie - bo nie mam na ten temat pojęcia. Obawiam się jednak, że to, co określasz "zbijaniem stawek" to po prostu samoregulujący się rynek pracy, popyt vs podaż.

Jak wyjść z błędnego koła? Przejrzyj oferty pracy pod katem wymagań w Lublinie. Zrób to samo dla jakiegoś większego miasta w Polsce. Porównaj koszty życia i potencjalne zarobki przy porównywalnych wymaganiach pracodawców. Sprawdź co z tego wynika. Może okazać się że:
a. Masz za wysokie wymagania placowe jak na swoje umiejętności
b. W Lublinie znajduje się sporo zdolnych programistów, którzy na tyle cenią sobie lublinska lokalizacje, ze sa skłonni pracować za mniejsze wynagrodzenie
c. Inny wniosek.
+Quote Post
blown

-----

Prawda jest taka, że obojętnie ile będziesz zarabiał czy 3tys, 2,5tys na rękę to i tak będziesz zatrudniony na najniższą krajową :-) chyba, że masz w porządku pracodawce a takich to może 15-20% ludzi w polsce :-) Teraz możesz zarabiać miliony ale jak nie odłożysz to w wieku 67 lat dostaniesz 1100 do ręki facepalmxd.gif
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(blown @ 6.04.2016, 08:39:46 ) *
Prawda jest taka, że obojętnie ile będziesz zarabiał czy 3tys, 2,5tys na rękę to i tak będziesz zatrudniony na najniższą krajową :-) chyba, że masz w porządku pracodawce a takich to może 15-20% ludzi w polsce :-) Teraz możesz zarabiać miliony ale jak nie odłożysz to w wieku 67 lat dostaniesz 1100 do ręki facepalmxd.gif

"Nie mam zielonego pojęcia o temacie, ale i tak się wypowiem" ;-)

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
blown

-----

Cytat(pyro @ 6.04.2016, 08:56:12 ) *
"Nie mam zielonego pojęcia o temacie, ale i tak się wypowiem" ;-)

Nie wiem czy ty pyro takimi głupimi docinkami nabiłeś sobie tych 2 168 postów ale taka jest prawda. Nawet jeżeli masz działalność jednoosobową, który zus opłacasz? oczywiście, że najniższy. Jeżeli jesteś wart swojej ceny to możesz nie tylko wywalczyć wysokie wynagrodzenie ale i również normalne zatrudnienie.

Ten post edytował blown 7.04.2016, 07:35:19
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:40