![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym ze nie wiem jak wykonac kilka zapytan na raz. Przyklad wkladamy dane do dwoch tabel na raz i jak to wykonac poprawnie mozna tak:
Naturalnie chce zeby wykonaly sie dwa zapytania albo zadne ten sposob tego nie rozwiazuje ![]() Jak powinno sie wykonywac wiele zapytan sql na raz?? jest jakis sposob ich laczenia?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2007 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mnie się wydaje, że za pomocą mysql_query() chyba nie można wykonywać dwóch zapytań na raz, więc mi sie wydaje najlepszy ten sposób, który Ty pokazałeś
-------------------- Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko czasochłonne i mało opłacalne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Transakcje
2. Wykonujesz jedno zapytanie, jeśli się powiodło wykonujesz drugie itd. napisz funkcję któa będzie realizowała taki system Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja to rozwiazalem tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no zaraz to wtedy mozna by prosciej:
No niby tak ale ja nie chce przerywac dzialania skryptu czyli nie moge poprostu umiescic exit :/ "jezoo": a ten Twoj sposob dziala?? a co w sytacji gdy sql1 oraz sql2 sie wykona a sql3 nie? Tu chyba "kossa" ma racje, transakcje powinny byc i jak sie wszystko nie powiedzie rollback Ten post edytował chyzio 21.02.2007, 12:20:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moj sposob dziala w 100% bo go uzywam, a co do nie wykonania jakiegos zapytania to w else robisz rollback'a zanim zrobi exita, czyli:
to nie jest poprawny kod, tylko koncepcja realizacji ![]() Ten post edytował jezoo 22.02.2007, 13:12:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 1 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli zapytanie wyglada tak samo, a rozni sie tylko zmienna (zmiennymi), to ja bym zrobil funkcje z parametrem. I wtedy w razie potrzeby stosowal je pojedynczo, albo w petli, ktora w kazdym kroku zmienialaby dana zmienna
Jesli byloby kilka zupelnie roznych zapytan (inne tabele, inne pola) to nie bawilbym sie jakos specjalnie i chyba zrobilbym osobne funkcje po prostu. No ale to bym musial miec koncept bo tak to troche w ciemno |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:58 |