![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam tabelę Pracownicy z kolumnami: Nazwisko, Zarobki, Id_działu
1. Jak napisać zapytanie aby wyświetlić osoby, które mają zarobki większe niż średnia w ich dziale? 2. Jak wyświetlić najlepiej zarabiających pracowników w poszczególnych działach? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. A) obliczyć średnią z działu
![]() 2. A) ob liczyć wartość maksymalną z działu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Właśnie tak zrobiłem, wyliczyłem średnią z działu 1 i wyświetliłem osoby z działu 1 z zarobkami powyżej tej średniej. Analogicznie zrobiłem dla pozostałych działów i zlączyłem te zapytania za pomocą "union". Działa poprawnie z tym, że zapytanie jest bardzo rozbudowane. Gdyby tych działów było dużo to napisanie zapytania byłoby pracochłonne. Dlatego zastanawiałem się, czy można to zrobić w prostszy sposób.
2. Analogicznie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast UNION musisz użyć JOIN, albo to zapytanie umieścić we WHERE lub w IN. Aż 3 możliwości do wyboru.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 03:48 |