Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Zamówienia php, Jak to działa?
simon111

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Mam małe pytanko, nigdy niezajmowałem się tą dziedziną od strony kuchni , ale do rzeczy. Jakie istnieją możliwości składania zamówień przez witrynę internetową. Załóżmy, że mamy jakieś towary na stronie, klient wrzuca je do koszyka i co dalej. Czy z tego koszyka tworzona jest lista produktów, które klient chciałby zamówić i jest ona wysyłana drogą mailową do sprzedawcy, czy działa to jeszcze w inny sposób. Bo przecież cały system zamówień opiera się na wysyłaniu maili do sprzedawcy - przynajmniej inny sposób do głowy mi nie przychodzi?
Proszą o rady i sugestie w tym temacie.
Z góry dziękuję Szymon.
Go to the top of the page
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(simon111 @ 7.02.2007, 09:12:39 ) *
Jakie istnieją możliwości składania zamówień przez witrynę internetową.

Powiadomienie mailem to najpopularniejsze rozwiązanie. Może być samo może iść też na przykład w parze z powiadomieniem przez SMS.
Zamówienia mogę też być zapisywane do bazy nie tylko w celu historii, ale też w celu pobrania informacji o nich przez jakiegoś dyspozytora.
+Quote Post
simon111

-----

A czy można takie zamówienia robić inną drogą. No bo przecież w jaki sposób odrazu po złożeniu zamówienia (lub po przyjęciu towaru na magazyn) jest zapisywany stan, cena itp. na witrynie. Czy są one sprzężone z jakimiś programami online, na których to właśnie bezpośrednio uaktualnia się stany, ceny i wystawia faktury?
Szymon.
+Quote Post
Cienki1980

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Wystarczy, że strona internetowa jest takim programem on-line. Klient zamawiający produkty w sklepie widzi tylko część tego programu. Osoba siedząca po drugiej stronie ma dostęp do tabel magazynowych, w których podana jest aktualna ilość towaru, jego ceny, zapotrzebowanie na nie. Jest tam cały system zarządzania klientem, jego zamówieniami, wysyłkami ( czyli zmiana stanu zamówienia ze względu na to co się z nim teraz dzieje ( czeka na płatność, pakowane, wysłane )).

--------------------
404
+Quote Post
simon111

-----

Dzięki Cienki1980 i mike_mech za odpowiedź. Teraz już wiem jak to działa biggrin.gif
Przesyłam pozdrowienia, trzymajcie się narka.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:48