![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam skryptu ktory bedzie zamienial w locie imiona z mianownika na wolacz.
Macie pomysl jak to zrobic? Mam w tej chwili baze danych ok 1200 imion razem z datami imienin. Chcialbym na stronie zrobic powitanie typu: Witaj Piotrze, masz dzis imieniny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym może być bardzo ciężko. Język polski nie jest zbyt logiczny, więc i pod tym względem ciężko będzie znaleźć jakąś regułę, która umożliwi ci stworzenie jakiegoś uniwersalnego kodu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Raczej gotowca nie znajdziesz.A może pokombinoweć? Np:
Albo:
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciężko tylko ze słownikiem chyba... no bo jednak trzeba samemu napisać
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można poszukać zależności i oprogramować tylko wyjątki. Np, żeńskie kończą sięwszystkie na "a" i zamieniają na "o". Czyli we wszystkich imionach konczących się na a zamieniasz a na o.
Gorzej z męskimi, ale też można poszukać zależności. Męskie zakończone na "r" - dodajemy "ze" (Piotr - Piotrze), na 'd' - dodajemy "zie" (Bernard - Bernardzie), zakończone na inne spółgłoski - dodajemy "ie" (Krzysztof - Krzysztofie). No i to by chyba załatwiało jakieś 95% przypadków, nie? A może wszystkie? -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Za dużo kombinacji i możliwości pomyłki. Bo choćby imię "Maria"...
Ten post edytował Kshyhoo 17.12.2005, 16:03:28 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Kshyhoo @ 2005-12-16 23:48:44) Za dużo kombinacji i możliwości pomyłki. Bo choćby imię "Maria"... ![]() -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Jan Maria Rokita => Janie Maria Rokito ? O to mi chodzi.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Cytat(Kshyhoo @ 2005-12-16 23:56:35) Jan Maria Rokita => Janie Maria Rokito ? O to mi chodzi. ![]() Poza tym to jużnieaktualne, bo pan Rokita używa teraz tylko i mienia Jan. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
To miał być przykłąd. No to niech będzie Maria Kowalski...
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnienstwo jest takie jak nazwanie kobiety męskim imieniem...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Kshyhoo @ 2005-12-17 00:06:26) To miał być przykłąd. No to niech będzie Maria Kowalski... A to już leprzy przykład. Obrazuje, że co drugi facet w polsce nosi żeńskie imię. To wyjątki. Sytacje, gdy pierwsze imię nie kończy sięna "a", a drugie kończy można łatwo wychwycić (o ile chcemy przechowywac w ogóle drugie imię) i nie odmieniać wtedy drugiego imienia. W sytuacji gdy facet na na pierwsze jakieś żeńskie imię, niech liczy się z tym, że jego imię jest odmieniane jako żeńskie. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Myślałem o czymś takim:
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 1 Dołączył: 12.08.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
przy rejestracji uzytkownika daj zeby wpisalswoje imie w wolaczu
![]() ![]() -------------------- web lowcy.com.pl gg 1675677
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
FUNKCJA EDYTOWANA
Właśnie to napisałem tak z ciekawości powinno działać w 99% przypadków jeżeli nie w 100 ![]() ![]()
Ten post edytował Levabul 18.12.2005, 12:50:10 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2004 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Grzegorz -> Grzegorzie
Daniel -> Danlu Tomasz -> Tomaszie coś nie bardzo ![]() Chyba jednak nie da się stworzyć na tyle uniwersalnej funkcji by zadziałała zawsze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
FUNKCJA EDYTOWANA
i o to mi chodziło ![]() ![]()
Testować, testować ![]() Ten post edytował Levabul 23.12.2005, 17:48:59 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kszychu @ 2005-12-16 22:42:45) Można poszukać zależności i oprogramować tylko wyjątki. Np, żeńskie kończą sięwszystkie na "a" i zamieniają na "o". Czyli we wszystkich imionach konczących się na a zamieniasz a na o. Kasia -> Kasiu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kolejna reguła dla żeńskich:
końcówka ia (ja), la - 'a' zamieniamy na 'u' (Kasia, Mariola, Maja, Ania ale już nie Anna) pozostałe - 'a' zamieniamy na 'o' (Anna) Pierwsza reguła stosuje się raczej do zdrobnień. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Poprawione
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.05.2025 - 10:15 |