![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Przeszukałem cały dział, ale niestety nie znalazłem sposobu na swój problem. Mam 2 pliki xml. Przetwarzam pierwszy przy pomocy xslt, przy tym w jednym miejscu pobieram z drugiego wartość jednego znacznika. Na (uproszczonym) przykładzie: 1.xml
2.xml
mam plik xslt: 1.xslt
I teraz pointa: Problem tkwi w pobraniu nazwy kategorii z drugiego pliku xml. Do zmiennej my_cat przypisuje kod MinorGroup dla aktualnego węzła, i teraz jak pobrać odpowiadającą mu nazwę z drugiego pliku xml? Proszę o pomoc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostęp do innego dokumentu XML zapewnia funkcja document(), czyli musisz użyć czegoś w tym stylu:
Zainteresuj się też możliwościami jakie daje funkcja XSLTProcessor::registerPHPFunctions Ten post edytował SirZooro 23.08.2008, 21:13:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety pliki są przerabiane w javie
![]() Może da się to zrobić używając konstrukcji case tylko nie bardzo wiem jak tu się odwołać do drugiego pliku... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Javie też powinno dać się użyć funkcję document() w XSLT. Przejrzyj wyniki z Googla dla zapytania java xslt - już pierwszy z nich wygląda ciekawie (ten ze strony oreilly). Przejrzałem to pobieżnie i wygląda że powinno się dać to zrobić, jedynie musisz dostarczyć instancję klasy URIResolver.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ponieważ był spory problem z połączeniem dwóch plików xml w jednym xslt postanowiłem połączyć je w javie, tworząc jeden plik xml. Także plik 1.xml i 2.xml jest teraz jednym plikiem.
Tylko teraz nie wiem jak pobrać tą nazwę kategorii
to za bardzo nie chce działać ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2025 - 06:35 |